
Vin cu o recomandare pentru relaxare, bălăceală, desfundat sinusuri și testat rezistența la stat în saune: SunGarden Golf & Spa Resort. Probabil mulți dintre voi deja ați fost și știți cum e, eu ieri am ajuns pentru prima dată.
Am stat o zi întreagă, nu ne-am plictisit deloc. Au piscină interioară, exterioară, saună finlandeză, turcească, cu sare, fără sare, aromată, nearomată, sărată, paturi suspendate, șezlonguri, camere de relaxare. Poți sta la bronzat, poți să-ți faci programare la masaj, poți mânca acolo (e un restaurant la piscină și unul separat, cu terasă). E și o idee bună de cadou dacă vrei să-i dăruiești cuiva drag o experiență.
Las câteva poze aici:
🗣️ Raimundas Malašauskas Live Talk in Cluj (pe bază de înscriere) de la ora 19:00 pe Iuliu Maniu nr 3. Unschool of Curating te invită la o conversație deschisă cu Raimundas Malašauskas, curator și autor cunoscut pentru maniera sa experimentală de a construi expoziții pe unele dintre cele mai importante scene internaționale. Evenimentul este dedicat curatorilor, artiștilor, profesioniștilor din sectorul cultural și tuturor celor interesați de arta contemporană, de rolul expozițiilor de azi și de arta navigării haosului. Acest eveniment public este o invitație la a explora ce se întâmplă atunci când poezia haosului se întâlnește cu logistica haosului, în context curatorial. Intrarea este liberă, în baza unei înscrieri prealabile, în limita locurilor disponibile.
📖 Club de lecture || Coin du livre francophone || Săptămâna Franței de la ora 18:00 la Bookstory. Clubul de lectură se reunește din nou în iulie pentru o întâlnire în jurul literaturii de limbă franceză, în cadrul Săptămânii Franței. Cu aproprierea verii, pentru următorul club de lectură, renunță la clasicii literaturii și se cufundă în romane franceze ușoare, din acelea care se strecoară fără probleme într-o geantă de plajă și se citesc fără pretenții la marginea piscinei sau a oceanului.
🎭 On Hold // avanpremieră (acces gratuit pe baza biletelor cu valoare 0) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. Doar o liniștea care devine treptat singurul limbaj comun. Doi oameni aflați în derivă, care respiră greu, suspendați într-un moment prelungit de indecizieu, unde totul pare intact, dar nimic întreg. Ceva între „plec” și „rămân”, aproape, dar nu, niciodată acum, mereu mâine. O situație incomodă și dureroasă în care e imposibil să recunoască se sfârșitul, pentru că nu există niciun motiv clar să plece, dar nici să rămână. ON HOLD este despre cum doi oameni pot sta unul în fața celuilalt fără să se vadă cu adevărat, într-un vid ciudat în care fiecare gest rămâne neterminat. Nimic nu se rupe brusc—totul se dizolvă lent, până când doar tăcerea mai ține loc de „împreună”.
🎥 Proiecție și Q&A în prezența regizorului premiat cu Oscar, Pierre Bismuth (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. În 1976, se crede că Ed Ruscha, cunoscut artist american, a realizat o lucrare de artă misterioasă: un bolovan fals, pe care l-a ascuns în deșertul Californiei și l-a ținut secret de atunci. Aproape 40 de ani mai târziu, cu ajutorul unui detectiv, alături de trei scenariști celebri de la Hollywood, actori, figuri cunoscute din lumea artei și o serie de potențiali martori, regizorul premiat cu Oscar Pierre Bismuth pornește într-o investigație palpitantă între realitate și ficțiune pentru a descoperi ce se ascunde în spatele acestui secret. Where is Rocky II? este o poveste improvizată în care protagoniștii joacă propriile roluri într-o metanarațiune ce seamănă cu o ficțiune, pe care Pierre Bismuth o definește drept o „ficțiune falsă”. Înrădăcinat într-un gen cinematografic extrem de codificat, filmul polițist, și adoptând în mod deliberat spiritul unei comedii pentru publicul larg, filmul se distanțează, totuși, de structurile narative clasice prin utilizarea unor metode inspirate din teoria critică și practici experimentale.
🖼️ Interval. Expoziție personală Radu Șerban de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. Radu Șerban este un artist vizual activ atât în România, cât și pe scena internațională, cu un parcurs marcat de coerență, reflecție și explorare continuă a mijloacelor de expresie plastică. A organizat peste 30 de expoziții personale, în muzee și galerii de artă, dintre care amintim: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Galeria Arcade 24 Bistrița, Teodora Art Gallery Toronto, Galeria UAP Târgu Mureș, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz Băi și altele.
🖼️ Spiridușul fotograf. Expoziție personală Thomas Poledna de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. Prezenta expoziție este populată de o serie de fotografii care, prin structura lor fizică și spirituală, captează esența unui spațiu urban și a locuitorilor acestuia. Clujul lui Thomas Poledna este unul unde elementele minuscule sau banale devin puncte centrale în perspectiva fotografică. În acest Cluj, spiritul urban și al spațiului comun devin elemente centrale și scene unde se joacă micile și marile evenimente ale locuitorilor. Aici frumosul și armoniosul devin elemente definitorii ale fotografiei, iar perspectiva ne arată că lumea cotidianului banal este mai mult decât o simplă evoluție umană, devine un element al spirtului artistic și o expresie a optimismului etern. Desigur acest optimism contagios nu este rodul unei naivități umane, ci mai degrabă al înțelegerii vieții și a unui spirit critic, care este conștient de realitate, dar este devotat și scopului de a acapara momentele colorate ale narațiunii. Astfel, fotograful devine un spiriduș, prezent și activ în lumea noastră, dornic să vadă, să caute și să rămână într-un con de lumină discret, dar apropiat de evenimentele mici și mari.
🖼️ Expoziție de artă (pe bază de înscriere) de la ora 14:00 la Enigma Cluj. Enigma te invită la o expoziție de artă caritabilă, organizată pentru a strânge fonduri în sprijinul Muzeului Farmaciei din Cluj. Ești pasionat de pictură sau desen? Creează o lucrare inspirată de farmecul Muzeului Farmaciei și fii parte dintr-o cauză cu suflet.
🎥 Summer of ’42 | CultClassics (cu bilet) de la ora 17:45 la Cinema ARTA. Povestea îl urmărește pe Hermie (Gary Grimes), un băiat de 15 ani aflat într-o vacanță de vară împreună cu doi prieteni. Cei trei explorează, cu umor și stângăcie, tainele adolescenței, sexualității și relațiilor. Totul ia o turnură mai profundă când Hermie se îndrăgostește de Dorothy (Jennifer O’Neill), o femeie frumoasă, mai în vârstă, al cărei soț e plecat pe front. Relația dintre ei este marcată de delicatețe, tăceri, gesturi mici și o intensitate emoțională subtilă, dar profundă.
🎥 La Petite vadrouille // Mica hoinăreală | Săptămâna Franței (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Justine, soțul ei și toată gașca lor de prieteni găsesc o soluție pentru a-și rezolva problemele financiare: organizează o falsă croazieră romantică pentru Franck, un mare investitor, care încearcă să seducă o femeie. Filmul va fi proiectat în versiune originală (franceză) cu subtitrări în engleză.
Nu mai știu exact când i-am descoperit, dar mi-e limpede că m-am îndrăgostit de muzica lor. De melanjul ăsta frumos de poezie, libertate și poftă de viață pe care EYEDROPS îl emană. La spectacolul „Oamenii Dreptății” de la Cluj m-am bucurat de ei live și mi-am spus că trebuie să pun la cale un interviu. Nu doar pentru muzică, ci și pentru felul în care reușesc să cânte despre viață.
EYEDROPS înseamnă „picături pentru al treilea ochi”. Spun despre ei înșiși că sunt „visători pragmatici, melancolici progresiști, introverți gălăgioși” și, oricât de paradoxal ar suna, exact asta sunt. Concertele lor sunt locuri unde energia și introspecția coexistă firesc. Iar sinceritatea lor e molipsitoare, fie că e vorba de melancolia din versuri, energia din ritmuri sau de atmosfera intimă de la fiecare concert.
I-am descusut pe membrii trupei de doruri, învățăminte, frici și visuri și mi-au răspuns fără ocolișuri, cu inima deschisă. Am vorbit despre muzică, dar mai ales despre ce-i dincolo de ea.
🎶 Live Music – Harp Evening cu Anca Jilovan (pe bază de rezervare) de la ora 19:00 la Samsara. Începând cu ora 19:00, harpa Ancăi Jilovan va aduce o notă de rafinament prin acorduri delicate ce se aștern în aer asemenea unei brize blânde de vară.
🎥 Proiecție unică: Și mama ta la fel! | Summer Wanderlust la Cinemateca TIFF (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: Lipsiți de griji, fermecători ca niște copii și extrem de hormonali, cei mai buni prieteni adolescenți, Tenoch și Julio, o conving pe Luisa, o femeie de aproape douăzeci de ani, căsătorită cu verișoara lui Tenoch, să li se alăture într-o călătorie cu mașina spre o destinație cu plajă inventată, în Mexico City. Cei trei formează o alianță din ce în ce mai intensă și senzuală, care în cele din urmă îi dezbracă atât fizic, cât și emoțional.
🗣️ Atelier de facilitare și mediere culturală cu Irina Bârcă: Cum să te apropii de public? (pe bază de înscriere) în perioada 11-13 iulie de la ora 11:00 la Centrul Cultural Clujean. În cadrul acestui atelier, ne vom concentra pe elementele de bază ale medierii artistice și culturale. Vom explora diverse formate și vom reflecta asupra relevanței acestora pentru propria noastră practică. Vom analiza atât formate clasice, precum discuțiile cu publicul, cât și proiecte inovatoare menite să aducă publicul mai aproape de artă și să deschidă instituțiile către un public mai larg. De asemenea, vom discuta despre importanța medierii culturale ca practică antidiscriminatorie, orientată spre implicarea și incluziunea grupurilor vulnerabile. Irina Bârcă conduce, din anul 2024, secția de mediere artistică și participare a Teatrului Parkaue – Teatrul de Stat pentru Publicul Tânăr din Berlin. Între 2017 și 2024 a fost curatoare de program la spațiul de producție pentru teatru independent FFT Düsseldorf (Forum Freies Theater Düsseldorf), unde a fost responsabilă de programul de teatru pentru copii și tineret.
💃🏻 cât de cât TANGO cu Alexandra și Andrei (pe bază de rezervare) de la ora 19:00 la Cluj Tango Studio. Cursurile de inițiere în tango sunt concepute pentru a ajuta participanții să se simtă confortabil pe ringul de dans, să învețe pași simpli și să se bucure de o atmosferă relaxantă și prietenoasă. Prima oră de curs este gratuită. Pentru participarea la curs nu este necesar un partener. Vei avea nevoie de papuci de schimb, care pot fi pantofi de dans sau papuci cu talpă flexibilă.
📷 Momentum (intrare liberă) de la ora 19:00 la YOLKA. Momentum #16 vine de aceastǎ datǎ cu 3 fotografi. Mihai Ciama din Cluj, cu studii de fotografie la UAD și participant la workshop-uri ale unor fotografi pe care îi admirǎ, ne va prezenta o serie de fotografii realizate într-o comunitate mică, așezată la granița dintre sat și câmp. Mǎdǎlin Mǎrgǎritescu din Baia Mare, fotograf de stradǎ cu background în arte vizuale și atracție veche pentru imagine, va prezenta mai multe serii de fotografie de stradǎ și portrete de festival. Ștefan Pop-Coț din Cluj, un cunoscut astronom amator și astrofotograf din România, fondatorul Observatorului Astronomic Mobil, ne va prezenta proiectul de astrofotografie „De la Ocular la Pixel și de la artă la știință”.
🎭 Infernul lui Dante (cu bilet) de la ora 20:00 la MINA Cluj. Primul spectacol imersiv de teatru din Transilvania a cucerit sute de spectatori. Nu doar prin poveste. Ci prin felul în care TE trage în poveste. Actorii joacă lângă tine. Iadul se aprinde 360 în jurul tău, prin picturile lui Ovidiu Avram. Muzica ți se duce până în adâncurile sufletului. Și nu mai știi dacă ești spectator sau rătăcit printre cele 9 cercuri.
🎥 Midnight in Paris | Summer Travels #1 (cu bilet) de la ora 20:30 la Cinema ARTA. Filmul îl urmărește pe Gil Pender (Owen Wilson), un scenarist american de la Hollywood care vizitează Parisul împreună cu logodnica sa, Inez (Rachel McAdams). Frustrat de superficialitatea vieții sale și de relația pe care o are, Gil visează la anii ’20, epoca de aur a Parisului, pe care o consideră idealul artistic și spiritual. Într-o noapte, în timp ce se plimbă singur pe străzile Parisului, Gil e invitat într-o mașină veche de epocă și, spre uimirea sa, este transportat literalmente în anii 1920. Acolo, ajunge să-i întâlnească pe marii săi idoli: Fitzgerald, Hemingway, Gertrude Stein, Picasso, Dalí și mulți alții. În acest univers magic și nostalgic, Gil se îndrăgostește de Adriana (Marion Cotillard). Pe măsură ce pătrunde mai adânc în trecut, Gil își dă seama că, deși această epocă pare plină de sens și frumusețe, fiecare generație idealizează o alta și, astfel, prezentul nu e niciodată trăit ca atare.
🎥 Movie Nights – Beetlejuice Beetlejuice de la ora 21:30 în Iulius Parc.
🎶 Borodin & Schubert | Animato Quartet & Octavian Lup (bilete la intrare) de la ora 16:30 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
📖 La răscruce de cărți | ediția a 12-a de la ora 15:00 la L’Angolo Cluj. Ce trebuie să faci la eveniment: concret, trebuie să recomanzi o carte (sau un autor sau o colecție), cu câteva argumente că merită să fie citit. NU să o povesești! Ci să îi convingi să o citească și ceilalți! Notă: Nu e obligatoriu, dar a fost drăguț când participanții au avut la ei, fizic, cartea pe care o recomandau. Înscriere gratuită.
Un newsletter doldora de noutăți din artă și cultură, recomandări de cărți, filme, articole, locuri și nu numai. O poezie pe care-am scris-o recent. Niște muzică bună. Altfel spus, o ediție de citit alături de o cafea, o limonadă sau ce-ți priește ție.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
📣 Mai am ceva pentru tine: Coolturalist, newsletterul pe care îl voi trimite de două ori pe lună de-ndată ce CooltCluj face primii pași. Afli noutăți din artă și cultură, citești interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite (de la care ai ce învăța) și dai de recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Te poți abona aici.
Să ne citim cu bine! 🌞
Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
Coolturalist este newsletterul bilunar care-ți aduce noutăți relevante din cultură și artă, interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.