CooltCluj #50 – Evenimente culturale Cluj: săptămâna 14-20 iulie 2025

Timp de citire: ~ minute
CooltCluj #50 – Evenimente culturale Cluj: săptămâna 14-20 iulie 2025

Săptămâna asta vine cu o veste bună: la Cluj se deschide o nouă librărie Cărturești. Pe mine mă bucură nespus când văd că mai sunt și librării care deschid locații noi, nu doar librării care abia reușesc să supraviețuiască sau chiar sunt nevoite să pună lacătul pe ușă.

Care-i responsabilitatea noastră? Să mergem la deschiderea Cărturești Zola, să dăm vestea mai departe, să-i călcăm pragul și după deschidere, să citim, să cumpărăm cărți și să sprijinim librăriile și spațiile culturale.


Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă află ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune.

Luni, 14 iulie

🪴 Expoziție de Bonsai ediția a VI-a între orele 9 și 18 la Grădina Botanică Cluj.

🧒🏻 Clubul de vacanță de vară la Institutul Francez de la ora 9:00. Organizează cluburi de o săptămână în care copiii se distrează și învață franceza prin activități creative: jocuri de rol, proiecte artistice și povești interactive. Într-un mediu prietenos și motivant, le dezvoltă încrederea în comunicare, în timp ce explorează cuvinte noi și structuri lingvistice adaptate vârstei. Activitățile se desfășoară în limbile română și franceză pentru a permite participarea tuturor copiilor, indiferent de nivelul inițial de franceză.

💃🏻 Cursuri de Tango de la ora 19:00 la Cluj Tango Studio. Ce te așteaptă: lecții interactive cu Horia Pop & Ioana Lascu, atmosferă prietenoasă – nu ai nevoie de partener, o activitate care îți aduce bucurie, echilibru și energie

Marți, 15 iulie

📖 Deschidere Cărturești Zola de la ora 17:00 pe str. Emile Zola 1. Noua librărie Cărturești are o suprafață utilă de 360 mp, integrând un concept de design interior unic. Mobilierul a fost conceput special pentru acest spațiu, folosind linii fluide și o paletă cromatică de culori calde, care creează un ambient armonios, elegant și primitor. Întregul spațiu a fost gândit ca o extensie firească a identității Cărturești – un loc al dialogului între carte, comunitate și oraș, dar și un model de intervenție contemporană asupra clădirilor de patrimoniu. Conceptul arhitectural este semnat de Vlad Sebastian Rusu, unul dintre cei mai buni profesioniști din Cluj, cu o activitate recunoscută și premiată la nivel național și internațional. Vlad Rusu este și autorul proiectului de reamenajare al unora dintre spațiile publice din zona istorică a Clujului, adiacente clădirii care adăpostește noua librărie.

Deschidere Cărturești Zola

🖼️ Secvență_01 de la ora 19:00 la Parter Gallery. Proiectul Secvență_01 este în primul rând un exercițiu de cercetare artistică. Unul de o remarcabilă coerență și profunzime datorate îndrăznelii sale artistice, rigorii tehnice și viziunii sale operaționale. Miza conceptuală a proiectului constă în explorarea mediilor tehnologice de producere a imaginii precum fotografia și filmul, dar și a mecanismelor de receptare a acestora. În acest demers, Matei Bejenaru valorifică două direcții artistice și teoretice majore: filmul experimental structuralist al anilor ’60 – ’70 și gândirea psihanalitică aplicată cinemaului non-narativ. Pe de o parte, artistul investighează „dispozitivul” filmic, materialitatea suportului vizual, temporalitatea imaginii și mecanismele de producție a imaginii, pe de altă parte, el aduce în prim-plan percepția subiectivă și inconștientă a privitorului, aflată la limita dintre real, perceput și imaginat. Mijloacele tehnice „vintage” sunt utilizate de către artist nu doar ca instrumentar nostalgic, ci ca o asumare programatică a strategiei sale artistice care e focusată de ani mulți pe latura obiectuală a fotografiei, pe materialitatea filmului și arheologia privirii. Astfel, Secvență_01 devine un prilej de reflecție post-fotografică și metacinematică, ce propune un cadru de înțelegere a naturii imaginii și a percepției într-o epocă dominată de tehnologii vizuale în continuă transformare. Un cadru ce-și anunță posteritatea prin însăși denumirea lui: Secvență_01.

🎭 on Hold // premieră (cu bilet) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. Doar liniștea care devine treptat singurul limbaj comun. Doi oameni aflați în derivă, care respiră greu, suspendați într-un moment prelungit de indecizie unde totul pare intact, dar nimic întreg. Ceva între „plec” și „rămân”, aproape, dar nu, niciodată acum, mereu mâine. O situație incomodă și dureroasă în care e imposibil să recunoască se sfârșitul, pentru că nu există niciun motiv clar să plece, dar nici să rămână. ON HOLD este despre cum doi oameni pot sta unul în fața celuilalt fără să se vadă cu adevărat, într-un vid ciudat în care fiecare gest rămâne neterminat. Nimic nu se rupe brusc, totul se dizolvă lent, până când doar tăcerea mai ține loc de „împreună”.

Miercuri, 16 iulie

🖼️ Concursul „Privește, gândește, scrie!”. Expoziția „RADU ȘERBAN. INTERVAL” de la ora 10:00 la Muzeul de Artă. Premiul concursului constă în catalogul expoziției, oferit câștigătorului sau câștigătorilor desemnați. Ce trebuie să faceți: 1. Concepeți un scurt eseu despre felul în care vă raportați la expoziție, la temele lucrărilor și la modul în care acestea sunt realizate și prezentate. 2. Remarcați un element care, în mod obișnuit, contribuie la identificarea unei lucrări de pictură și care, în această expoziție, lipsește sau apare foarte rar pe suprafața lucrărilor. 3. Identificați lucrările în care intervalul (tema centrală a expoziției) este asociat cu noțiunile de „timp” și „succesiune”. Deși mai multe lucrări pot răspunde acestor cerințe, vă rugăm să faceți referire doar la acelea în care relația este exprimată explicit și într-un mod programatic. Termen limită: 19 iulie 2025, ora 10:00.

🖼️ Muzeul Păpușilor de la ora 10:00 la Muzeul de Artă Cluj. Veți putea admira personaje din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie. Tema acestei ediții aduce în atenția vizitatorilor personaje din repertoriul celor două secții ale Teatrului „Puck”, invitând la o călătorie imaginară în atmosfera poveștilor cu prințese și prinți din spectacole mai noi, dar și din arhiva instituției. Pot fi admirate, astfel, cele mai frumoase păpuși și elemente de decor din spectacolele „Cenușăreasa”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Albă ca Zăpada”, „Aventurile lui Puck” sau „Frumoasa domniță trestie”.

Muzeul Păpușilor

🕺🏻 Atelier de dans: Solidaritate vs. Solitudine (pe bază de înscriere), miercuri, joi și vineri de la ora 17:00 la REACTOR de creație și experiment. Atelierul de dans și improvizație corporală este coordonat de Cătălin Filip. Pe durata atelierului, își propune să exploreze alături de participanți relația corpurilor cu spațiul fizic și cu celelalte corpuri aflate în același spațiu. Pornind de la exerciții de Contact Improvisation și dans contemporan, sunt experimentate diverse legături dintre prezența scenică, nevoia unui partener în dans sau absența acestuia. Atelierul se adresează tuturor persoanelor pasionate sau interesate de dans, indiferent de vârstă, fără a fi necesară o formare profesională în domeniu. Cătălin Filip este actor, performer la Reactor de creație și experiment Cluj Napoca din 2014, a participat încă din 2012 la ateliere de dans contemporan și contact improvisation, a avut proiecte pe dans la Teatrul Național din Cluj și Opera Maghiară din Cluj. Iar în ultimii 3 ani a semnat mișcarea scenică la spectacole de la Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Colibri din Craiova, Teatrul Luceafărul din Iași și Reactor.

🎶 Electric Castle 2025, cât e săptămâna de lungă.

Joi, 17 iulie

🌸 Timp cu fetele | eveniment deschis (pe bază de rezervare loc) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. În luna martie, au lansat un open call pentru un atelier de petrecere a timpului liber împreună, între fete. Din aprilie, în fiecare joi, un grup de fete s-a reunit în jurul unei liste de activități create colectiv, fără pretenția de a o epuiza sau de a forța ceva. Într-un exercițiu colectiv de redescoperire a lucrurilor care le aduc împreună și care cultivă solidaritatea feminină, au petrecut 11 după-amieze de joi marcate de ploi sau caniculă, de ritmul vieților alerte, de schimbări de contexte personale sau politice, de evenimente externe care le-au zdruncinat mica bulă de siguranță. Au documentat această călătorie și vă invită joi, 17 iulie, de la ora 19:00, să împărtășiți experiența lor și să petreceți câteva ore împreună, în același spirit. Le veți găsi în sala de sus de la Reactor, printre notițe de jurnal, home-made goodies, fotografii, zine, modelaje, colaje de imagini și gânduri, pensule, culori, perne, sugar, spice and everything that comes with being a woman, not always so nice – o instalație colectivă de arhivare a timpului petrecut între fete, care poate fi experimentată pe parcursul a două ore.

🎥 Proiecție unică: Marea Amețeală (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: Într-un mic orășel din Texas, ultima zi de școală este semnalul începerii anarhiei printre elevi. Vacanța debutează cu un mic război între boboci și cei din ultimul an, care se va sfârși la lăsarea întunericului cu o petrecere. O petrecere la care sunt depășite toate limitele, cu mic cu mare, toți cei prezenți consumă droguri și alcool pe acordurile muzicale ale unor formații ca Aerosmith, Black Sabbath, Kiss.

Vineri, 18 iulie

🎥 Movie Nights – The Father de la ora 21:30 în Iulius Parc. Emoția, confuzia și drama vor împânzi Iulius Parc la proiecția filmului „The Father”.

🎥 A little romance | Summer Travels #2 (cu bilet) de la ora 20:30 la Cinema ARTA. Filmul, delicat și plin de farmec, vorbește despre prima iubire, văzută prin ochii a doi adolescenți din lumi complet diferite. Lauren este o fată americană extrem de inteligentă, stabilită la Paris, iar Daniel este un băiat francez pasionat de cinema. Împreună, pornesc într-o aventură romantică spre Veneția, ghidați de un bătrân fermecător, Julius, care le spune o legendă: dacă doi îndrăgostiți se sărută sub Podul Suspinelor, la apus, în timp ce clopotele bat, vor fi legați pentru totdeauna.

Sâmbătă, 19 iulie

🕺🏻 OM Body & Space | Workshop w/ Andreea Novac (pe bază de înscriere) între 19 și 20 iulie între orele 12 și 15. Acest atelier de dans contemporan este adresat adulților amatori și propune mișcarea ca o modalitate de a fi prezent – cu sine, cu ceilalți și cu spațiul din jur. Activitățile includ exerciții individuale și de grup, propuneri ghidate, dar și momente de explorare liberă, într-un ritm accesibil tuturor participanților. Scopul este de a descoperi modurile unice în care fiecare corp răspunde și se exprimă. Mișcarea devine un instrument de conectare și ascultare, un limbaj care deschide spații interioare, exterioare și comune. Atelierul invită participanții să exploreze dansul care se naște în întâlnirea cu ceilalți – în spațiul comun creat împreună. Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „IL Caragiale” București (licență, master, doctorat). Spectacolele ei au fost prezentate in diferite contexte naționale și internaționale. Trece prin numeroase stagii de formare profesională, participă la rezidențe naționale și internaționale (Franța, Ungaria, Luxemburg, Italia, Estonia, Olanda, etc), creează coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan pentru profesioniști și amatori.

🎥 Proiecție Love (cu bilet) de la ora 22:00 la Cinema ARTA. Love este un film semnat de Gaspar Noé, regizor franco-argentinian cunoscut pentru stilul său extrem de vizual, visceral și experimental. Lansat în 2015, filmul a stârnit controverse puternice încă de la premiera sa la Festivalul de la Cannes, în special din cauza scenelor explicite de sexualitate filmate în 3D. Love urmărește povestea lui Murphy, un tânăr american stabilit la Paris, care, în urma unui telefon neașteptat, retrăiește relația intensă și autodistructivă cu Electra, femeia pe care a iubit-o cel mai mult. Filmul este construit într-o structură fragmentară, evocând momente de pasiune, gelozie, trădare și pierdere, fără o cronologie liniară. Relația dintre Murphy și Electra este una senzuală, artistică, dar și toxică, în care iubirea idealizată se ciocnește de incapacitatea de a iubi matur.

Duminică, 20 iulie

🎭 Memoriile unui Lolo (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Lolo s-a combătut întreaga ei viață cu foamea de validare, lucru care nu i-a adus decât frustrări, au afundat-o în singurătate și în episoade depresive. După ce a murit, toate textele i-au fost găsite în caietele ascunse în subsolul casei: de la basmele pe care le scria la 7 ani despre prințese care-și dezamăgesc părinții până la poeziile criptice pe care le scria în ultima parte a vieții. „Memoriile unui Lolo” e un spectacol pentru cei care nu pot dormi în unele nopți fiindcă se gândesc la momentele în care au fost penibili în clasa a 6-a. E un spectacol pentru cei care s-au gândit măcar o dată că tot ceea ce facem e doar pentru că vrem să fim plăcuți, să fim iubiți.

🚶🏻‍➡️ Tura de duminică. Dacă ai chef de o plimbare și vrei să cunoști oameni, în fiecare duminică, Andrei Cătinaș (sau Andreea Chiuaru) te așteaptă la ora 8:45 în Parcul Central pentru ca la 9:00 să porniți la drum. Vă plimbați, povestiți, poate vă opriți la o cafea. Tura de duminică e pentru oricine vrea să se conecteze cu natura și cu alți oameni și să discute despre sănătate, comunitate, startups, marketing și câte și mai câte. Aici te poți înscrie la următoarele ture și poți afla mai multe detalii.


Sondaj CooltCluj

Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.

Nu uita: săptămâna viitoare apare o nouă ediție Coolturalist, un newsletterul cu noutăți din artă și cultură, interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări numai bune de pus deoparte. Te poți abona aici.

Ne recitim duminica viitoare! 🌞

Distribuie articolul:

Comentarii:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Newslettere

    Articole recente

    Izabella Lukacs - 2025 © Toate drepturile rezervate.

    Un moment, te rog!

    Dacă ai ajuns până aici cu cititul, dă-mi voie să îți propun să te abonezi la newsletterele mele, să primești ultimele articole ce te-ar interesa sau să afli de evenimentele din Cluj.
    Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
    Newsletter bilunar care-ți aduce noutăți din artă și cultură, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.

    Un moment, te rog!

    Dacă nu ai făcut-o până acum, te poți abona mai jos la newsletterele mele culturale.
    Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
    Newsletter bilunar care-ți aduce noutăți din artă și cultură, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.
    Share to...