CooltCluj #31 – Evenimente culturale Cluj: Săptămâna 3-9 martie 2025

Timp de citire: ~ minute
CooltCluj #31 – Evenimente culturale Cluj: Săptămâna 3-9 martie 2025

Dai o mână de ajutor? Echipa Reactor caută o persoană care să li se alăture pentru munca de coordonare a proiectelor și programului general al teatrului. Dacă știi pe cineva interesat(ă) să afle cu ce se mănâncă producția de spectacol, comunicarea cu echipa artistică, coordonarea calendarului de activități și organizarea programului lunar de spectacole puse în scenă de talentații de la Reactor sau ești chiar tu acea persoană, dă vestea mai departe sau scrie-le la adresa spatiureactor@gmail.com. Aici mai multe detalii.

A doua ediție a Clubului de film pentru amatori „Pelicula” se-ntâmplă pe 7 martie, de la ora 18:30. Nu cred că mai sunt locuri disponibile, însă poți afla dacă trimiți un mesaj pe pagina de Instagram. Oricum ar fi, să urmărești ce comunică, locurile se ocupă repede.

Dacă te bate gândul să mergi la Operă, să-ți iei biletul din timp, știu direct de la sursă cât de repede se epuizează. Aici găsești programul pentru luna martie și aprilie.

N-am uitat nici de melodia ediției: Rain (MIKA).

Luni, 3 martie

🖼️ The Silent Stories of the City || Expoziție colectivă de la ora 10:00 la La Cave (str. IIC Brătianu 22). Expoziția își are inspirația în conceptul de Anarchitectură, un termen creat de Gordon Matta-Clark, combinând cuvintele „anarhie” și „arhitectură” pentru a descrie o abordare radicală asupra spațiului urban și clădirilor. O idee centrală a Anarchitecturii este aceea de a regândi felul în care interacționăm cu un spațiu urban deja existent. Expoziția aduce în discuție ideea de reutilizare a obiectelor și materialelor găsite în spațiul urban, aliniindu-se astfel cu principiile economiei circulare.

🎶 Voice Workshop: Back to basics | for all levels (cu plată) de la ora 18:30 la Galetheia Music Studio. Dacă ești vocalist aflat la început de drum sau cu experiență în cântat și vrei să afli cum îți funcționează aparatul fonator, să cânți mai sănătos și mai frumos aici e de tine. Vei învăța: cum funcționează aparatul fonator, cum se produce sunetul și cum îl putem „modela”, să înțelegi problemele specifice (tehnice, aplicative dar și psihologice), cum să ai grijă de vocea ta, când e cazul să mergi la doctor, cum să te recuperezi după răceli sau alte afecțiuni ale vocii.

🎭 Tache, Ianke și Cadâr // Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa de Cultură a Studenților. Piesa aduce în prim plan povestea de viaţă a celor trei prieteni negustori, abordând cu subtilitate problematica rasei, credinţei şi religiei, a statutului identitar individual şi de grup, reamintindu-ne astfel că diferenţele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni. Dar şi că buna înţelegere poate funcţiona pe fondul acceptării şi al asumării a ceea ce ne defineşte şi ne diferenţiază de ceilalţi. Textul, o comedie savuroasă în trei acte, scris în 1932 şi pus în scenă în acelaşi an la Teatrul Maria Ventura, a fost montat pentru prima dată la Bulandra în 1957 de regizorul N. Al. Toscani.

💎 Flori, Fete și Băieți… Expoziție Internațională de Bijuterie Contemporană la Turnul Croitorilor Centrul de Cultură Urbană Cluj. Expoziția propune o incursiune într-un peisaj dinamic al bijuteriei contemporane, unde formele organice se întâlnesc cu structuri arhitecturale, unde minimalismul dialoghează cu expresivitatea exuberantă, iar fiecare creație este un fragment de realitate transpus în materie. Este un spațiu în care bijuteria devine mai mult decât un accesoriu – devine o declarație, un simbol, o experiență.

Marți, 4 martie

📖 Carte, substantiv feminin. Povești cu scriitoare & cititoare de la ora 18:00 la Cărturești Hintz. O discuție despre importanța scrisului și a literaturii pentru autoarele invitate, povești despre cărțile pe care le-au publicat, despre ce și cum citesc (cu recomandări prețioase despre alte autoare pe care să le citim), dar și scurte momente de lectură. Invitatele serii sunt: Olga Ștefan, Lavinia Bălulescu, Laura T. Ilea, Laura Francisca Pavel. Moderatoare: Doina Gecse-Borgovan.

Carte, substantiv feminin. Povești cu scriitoare & cititoare - CooltCluj

🎭 Oglinda neagră (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Luigi Pirandello ne așază în fața unei oglinzi în care e dureros și, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în fața acelei oglinzi? Să fie oare «personalitatea» noastră? Personajul acela care trăiește lângă noi și în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaștem, doar pentru a fi acceptați de ceilalți? Sau este oare «esența» noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toții s-au grăbit, de-a lungul vieții noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.”- Roberto Bacci

🎭 ASS – one-man show (cu bilet) de la ora 19:00 la ZIZ – Art and Social Area. „ASS ar trebui să fie un spectacol despre colegialitate. ASS nu este un spectacol. Acid Spider Syndrome este o boală rară care mă împiedică să vorbesc coerent despre colegialitate. ASS este un one man show, un wannabe stand-up, o bârfă la masa unui bar, un text personal al unei persoane cu boala ASS. Dedic ASS tuturor prietenilor mei.” One-man show cu Csepei Zsolt.

🎭 Marile A – un cabaret despre adicție (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/ Muzical. MC Pasiune, cunoscut fanilor din Marele B – cabaretul despre burnout, are acum probleme mari cu consumul de substanțe. Mai ales cu ceva foarte nasol numit SPER – sperăm că nici n-ați auzit de el. Așa că are nevoie (din familie, din bloc, din partea statului, din mare) de un Salvator sau o Salvatoare. Cine credeți că va fi, oare?

😊 Da și e pe scenă! – Spectacol de teatru de improvizație (intrare liberă) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. Ești invitat(ă) la un spectacol de teatru de improvizație marca ACTItudine, să petreci o seară de râsete și voie bună (bine, poate și cringe pe alocuri că totul e improvizat) cu improvizatorii de la Education Studio.

🎥 2001: A space odyssey – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Despre film: Când un monolit negru este descoperit pe suprafața Lunii, devine evident că a fost îngropat de către o inteligență extraterestră. Curând oamenii de știință îi identifică punctul de origine, planeta Jupiter, iar o echipă de cercetători e trimisă acolo.


Aici îți mulțumesc pentru că mă citești și te încurajez să trimiți newsletterul către prieteni, colegi, grupul de Whatsapp al familiei, oriunde – important e să circule vestea.


Miercuri, 5 martie

🖼️ Interconexiuni. Expoziție de artă decorativă între orele 10 și 17 la Muzeul de Artă Cluj. Lucrările care se regăsesc în Expoziția „Interconexiuni” se încadrează în arta decorativă contemporană și sunt realizate din materiale moderne de construcție, care se pot încadra cu ușurință în tendințele actuale de design interior. Artistele care expun sunt cursante și absolvente ale Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, compartimentul de Arte Vizuale, specializarea „Artă Decorativă”. Expoziția poate fi vizitată până în 9 martie 2025.

Interconexiuni. Expoziție de artă decorativă - Muzeul de Artă Cluj

🖼️ Marcel Lupșe. Expoziție personală retrospectivă între orele 10 și 17 la Muzeul de Artă Cluj. Din 1979, Marcel Lupșe expune pictură, desen, obiect în peste 200 de expoziții de grup, în țară și peste hotare, participând anual la simpozioane și tabere de artă plastică naționale și internaționale. În cei cincizeci de ani de activitate artistică, a organizat peste 65 de expoziții personale, lucrările sale figurând în muzee și colecții particulare din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Coreea de Sud, Danemarca, Monaco, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, Republica Moldova, Olanda, Portugalia, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ungaria.

🎶 Bal Mascat | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 19:00 la Opera Națională Română Cluj. Transpunerea în libret a adevărului istoric îi are ca eroi pe Riccardo, contele de Warwick, bunul și fidelul său prieten Renato și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. Opera impresionează printr-o poveste medievală plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt lucruri sfinte, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump. Montarea clujeană a capodoperei verdiene păstrează nota clasică a acesteia, construcția personajelor, a decorurilor și mișcării scenice, căutând să transmită acțiunea în mod dinamic, în timp ce sentimentele și trăirile personajelor transpar cu naturalețe și deschidere în fața publicului spectator.

🎭 Zeițe de categoria B (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul chestionează un subiect de interes contemporan: granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese. Mecanismul dur al artelor strivește personalități sensibile care au făcut performanță într-o altă epocă, îi năucește pe cei prinși între vârste și nu le dă prea multe speranțe celor la început de carieră. Dar vocația nu se perimează, ea își caută porturi noi în care să acosteze, co-creatori care să stârnească mici revoluții personale și să provoace la dialog.

📸 Momentum de la ora 19:00 la YOLKA. Doi fotografi își lansează primele lor cărți foto: născut la Mediaș dar plecat din adolescență în Germania, Eduard Maiterth ne va prezenta cartea sa „Here and there” prin care ne invită să descoperim diversitatea și frumusețea vieții de zi cu zi; iar Alex Ilea, fotograf clujean, vă va arăta fotografiile din multe sale călătorii în Cuba și va vorbi despre prima sa carte născută din acest proiect. În ideea de a socializa și a schimba idei într-o atmosferă cât mai relaxată, după prezentările propriu-zise, unul din cei mai versatili DJ contemporani, Aldaris, vă va încânta cu minunățiile de pe vinilurile sale.

Momentum

🎥 Avanpremieră cu Q&A: Vermiglio, mireasa muntelui | Domnica Petrovai Q&A (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: 1944, Vermiglio, un sat de munte izolat. Sosirea lui Pietro, un dezertor, în familia învățătorului din sat și iubirea lui pentru fiica cea mare a acestuia vor schimba cursul vieții tuturor.

🎥 MICKEY 17 în avanpremieră (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. În acest SF, adaptat după un roman semnat de Edward Ashton, Robert Pattinson joacă rolul unui bărbat aflat în situația extraordinară de a lucra pentru un angajator care îi cere angajamentul suprem față de job… să moară pentru a-și câștiga existența.


Sondaj CooltCluj

Joi, 6 martie

📖 Lansare de carte, în premieră, la Cluj: Restul, de Svetlana Cârstean de la ora 18:00 la Cărturești Hintz. Editura Nemira și Cărturești te invită la o întâlnire cu poeta Svetlana Cârstean și cu universul volumului „Restul”, prima carte dintr-o trilogie poetică „organică și personală a acelor teme vitale care te readuc în lume” care va putea fi citită în integralitatea ei în decursul acestui an. „Restul” conține o mărturie despre roluri și despre experiența propriei masculinități cu privire la care autoarea mărturisește că a simțit nevoia de a fi „curioasă și înțelegătoare”. Cartea face și trimitere la modelele masculine integrate de-a lungul timpului, la dinamica feminin-masculin pe care Svetlana Cârstean a descoperit-o atât în femeile, cât și în bărbații din viața sa: „Cine muncește, ce muncește, cine pune pâinea pe masă, cine plătește, cine naște, cine nu naște, cine spală, cine doarme, cine renunță, cine scrie, un întreg labirint căruia am vrut să-i găsesc o ieșire”, mărturisește poeta.

📖 Clubul Vrăjitoarelor la Cluj: despre Slavenka Drakulić și Dubravka Ugrešić de la ora 18:00 la Bookstory Cluj. Sub motto-ul „Clubul Vrăjitoarelor”, organizatorii le propun cititorilor o discuție despre autoarele croate Slavenka Drakulić și Dubravka Ugrešić, două scriitoare care au sfidat timpul și frontierele, cucerind cititorii prin povești ce ard și fascinează. Critice acerbe ale regimului generalului Franjo Tudjman, Slavenka Drakulić și Dubravka Ugrešić fac parte din grupul celor „cinci vrăjitoare de la Zagreb”, alături de Rada Iveković, Vesna Kesić și Jelena Lovrić. Povestea are legătură cu o întâmplare din jurul anului 1992, atunci când revista Globus a publicat un articol intitulat „Croatian Feminists Rape Croatia”. În acest material, cele cinci scriitoare și jurnaliste croate care s-au opus tendințelor naționaliste au fost puternic atacate, primind eticheta de „vrăjitoare”.

🥁 Bărbați, tobe și povești – atelier pentru bărbați (pe bază de contribuție) de la ora 18:30 la School of Drums and Hearts. Bogdan Romanică – Este ghid, formator și mentor de dezvoltare umană. Lucrează în acest domeniu, atât la nivel local, cât și internațional, din 2010. În ultimii ani s-a specializat în lucrul cu profunzimile umane și dezvoltarea bazată pe natură. Lucian Conțiu – După aproape 17 ani de activitate și antreprenoriat în business și marketing, în ultimii 10 ani Lucian s-a dedicat mai mult artelor și procesului interior de descoperire și dezvoltare personală, renunțând la cariera de business pentru a crea mai departe în domeniul artistic.

🎥 Proiecție: Himalaya – Everest Base Camp și Gokyo Ri via Cho La Pass de la ora 20:00 în Amfiteatrul Facultății de Geografie. Povestea unei călătorii fizice, emoționale, spirituale și mentale din toamna anului 2024. Fotografiile vor vorbi despre munți, ghețari, lacuri, oameni, credințe și locuri. Prezintă: Anca și Cristi Gavrea.

🎶 Nuanțe – Lansare de single (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Nuanțe este o trupă formată în Pitești, la finalul primăverii lui 2016, care aduce un suflu proaspăt în peisajul muzical cu un stil de rock vibrant, puternic nuanțat de influențe funk și grunge. Muzica lor trece cu ușurință de la ritmuri energice, care îți pun sângele în mișcare, la acorduri melancolice, pline de emoție. Până acum, trupa a lansat trei albume de studio: „Două Minute” (aprilie 2019), „Eva” (mai 2021) și cel mai recent material, „Cântece Mute”, care a văzut lumina în aprilie 2023.

Vineri, 7 martie

🥁 Ecstatic Dance Cluj: Flow // DJ Yarun Dee (cu plată) de la ora 18:40 la Casa Tranzit. Ecstatic Dance este o mișcare globală, o petrecere conștientă, o ceremonie, o practică de mișcare, un spațiu sigur unde te poți explora și te poți bucura de tine, de ceilalți, de dans și de muzică. Invitatul special al acestei ediții este Yarun Dee, unul din DJii importanți ai mișcării Ecstatic Dance din Europa care în ultimii 8 ani a creat experiențe unice de dans pentru oameni din întreaga lume. Accesul la eveniment se face pe bază de înscriere completând formularul disponibil aici.

🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.

🎥 Sunt încă aici (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. O mamă este nevoită să se reinventeze atunci când viața familiei sale este zdruncinată de un act de violență petrecut în timpul dictaturii militare din Brazilia, 1971.

🎶 Ordinul negru / Aralez – ‘Dodekatemoria (cu plată la intrare) de la ora 20:00 la Flying Circus. După două albume și două EP-uri lansate în ultimii 10 ani, combinate cu apariții live rare în concerte și la festivaluri open air din vest și din Balcani, sau pe scena celui mai important open air românesc, Rockstadt, Ordinul Negru surprinde pe ‘Dodekatemoria’ exercițiul vibrant, melancolic si amestecat al micro-zodiacului în tușe fine de Black Metal elegant și prețios, cu orchestratii ample și intervenții surprinzătoare. ARALEZ este o trupă ce activează în Dresda, Germania. Stilul lor este un mix original de doom și psihedelic melodic metal, cu influențe orientale.

Sâmbătă, 8 martie

🎥 Avanpremieră: Flow – o pisică fără frică (cu bilet) de la ora 18:15 la Cinema Victoria. Povestea înduioșătoare a unei pisici singuratice,care este nevoită să își caute refugiul pe o barcă, alături de alte animale, după ce un potop distruge împrejurimile. Filmul, produs aproape fără buget de o echipă din Letonia a surclasat producții de milioane de dolari, produse de marile studiouri americane.

🎶 Direcția 5 (cu bilet) de la ora 19:00 la Euphoria Music Hall.

🎭 Show IMPROgress (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Distribuţia: Ruslan Bârlea, Cătălin Codreanu, Adrian Cucu, Anca Hanu, Cecilia Lucanu-Donat, Dragoș Pop, Matei Rotaru, Irina Wintze. La chitară: Radu Dogaru. La pian: Paul Tonca. Concept de Dragoș Muscalu.

🎭 Cealaltă Ofelia (cu bilet) de la ora 19:00 la Cercul Militar. Cine este Ofelia? Sau, de fapt, cine este Hamlet? Și cât din ce este ea i se datorează lui? Aici Ofelia este supraviețuitorul, martorul ocular care livrează o altă variantă a poveștii, mai frustă și mai violentă – varianta în care Shakespeare cosmetizează, ba chiar recompune Adevărul. Și adevărul e că absolut totul era putred în Danemarca, de la starea societății daneze la aspirațiile populiste ale adevăratului prinț Hamlet. Cealaltă Ofelia este cea care rămâne, care nu acceptă tăcerea.

🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.

🎥 Proiecție de 8 martie cu intro pian: Vermiglio, mireasa muntelui (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: 1944, Vermiglio, un sat de munte izolat. Sosirea lui Pietro, un dezertor, în familia învățătorului din sat și iubirea lui pentru fiica cea mare a acestuia vor schimba cursul vieții tuturor. Pianistul Ianchiș Flavius s-a format ca pianist în cadrul Academiei Naționale de Muzică ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca. A urmat cursuri de măiestrie cu Mariusz Adamczak, Martin Hughes, Gergely Bogányi, Rudolf Meister și a participat în calitate de instrumentist în numeroase proiecte muzicale având colaborări cu Opera Națională Română din Cluj.

🎭 (In)corect (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă. Spectacolul „(In)corect” jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?

(In)corect - Reactor - CooltCluj

🎶 Delta pe Obraz – Lansare EP „4ME” (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. 4ME este despre manifestarea maximă de sine în cadrul unei comunități sănătoase, iar asta să nu fie comunism prost gestionat, dar o formă de transformare de la INDIVIDUAL la COMUN sau de la EFEMER la NEMURITOR – ceea ce reprezintă și definiția DELTEI PE OBRAZ. Formația și-a pus ca scop ca această cascadă-manifest să nu aibă limite și să dezvolte creativitatea și libertatea în fiecare dintre noi – adică să ne trateze de clișee și norme.

🎥 Premieră: Vermiglio, mireasa muntelui | Oscar 2025 – lista scurtă (cu bilet) de la ora 20:30 la Cinema ARTA. Despre film: 1944, Vermiglio, un sat de munte izolat. Sosirea lui Pietro, un dezertor, în familia învățătorului din sat și iubirea lui pentru fiica cea mare a acestuia vor schimba cursul vieții tuturor. Cea de-a doua producție semnată de Maura Delpero, prin perspectiva sa profund umanistă amintește de cele mai bune filme ale maestrului Ermanno Olmi.

🎶 Izza (SOLVD) | Mini Zucchini | .C.C de la ora 21:00 la Atelier Cafe. Originară din animatul oraș Ljubljana, Izza și-a început călătoria muzicală în 2020, lăsându-și rapid amprenta ca un membru vibrant al echipei SOLVD. În doar o perioadă scurtă de timp, ea s-a distins prin selecția sa muzicală excepțională, energie contagioasă și o atitudine caldă și pozitivă care strălucește în performanțele sale. Mini Zucchini este un DJ care experimentează cu muzică new beat, electro și italo-disco.

Duminică, 9 martie

🎥 All We Imagine As Light – Proiecție Specială despre Statutul și Rolul Femeilor în India (cu bilet) de la ora 11:30 la Cinema ARTA. Prabha trăieşte în Mumbai şi este infirmieră. Viaţa ei cotidiană, întotdeauna gândită la secundă, se dă peste cap când femeia primeşte un cadou de la soţul înstrăinat. În acelaşi timp, colega ei mai tânără de apartament, Anu, ar da orice să găsească un locşor sigur pentru câteva clipe de intimitate cu iubitul ei. Iar iată că o excursie într-un orăşel de pe litoral le va da celor două femei ocazia de a-şi pune în sfârşit dorinţele în aplicare. Proiecția va fi urmată de o discuție de 45 de min despre Statutul și Rolul Femeilor în India.

🎭 Fun Fact (cu bilet) de la ora 12:30 la Teatrul de Păpuși „Puck”. Știați că la aproximativ 30 km de Cluj, pe la Bonțida-Răscruci, există această specie de fluturi albaștri care trăiesc în simbioză cu furnicile roși? Oare cum au ajuns ei să aibă genul acesta de relație și cum reușesc să își gestioneze diferențele? Pornind de la o situație reală din apropierea noastră imediată, spectacolul „Fun fact” croșetează cu mult umor în jurul ideilor de acceptare, comunicare și conviețuire interetnică. Spectacolul este adresat întregii familii, este preponderent non verbal, dar conține și pasaje în limbile română și maghiară.

🎶 Emeric Imre Trio (cu bilet) de la ora 18:00 la Euphoria Music Hall.

🎭 A douăsprezecea noapte sau cum doriți (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Viola, o tânără naufragiată pe țărmul misterioasei Ilirii, convinsă în mod eronat de moartea fratelui ei geamăn, decide să își trăiască doliul deghizată în haine bărbătești și trezește, astfel, afecțiunea inabordabilei Olivia, în timp ce ea însăși suspină după noul său stăpân, ducele Orsino. Apariția geamănului pierdut, Sebastian, adâncește confuzia și, totodată, rezolvă dilemele romantice ale protagoniștilor. Scrisă cel mai probabil la începutul anilor 1600, piesa „A douăsprezecea noapte sau Cum doriți” este una dintre cele mai îndrăgite comedii ale lui Shakespeare, în care intriga amoroasă se întrețese cu neașteptate drame identitare, plasând umorul la limita melancoliei.

A douăsprezecea noapte sau cum doriți - Teatrul Național Cluj
fotografie de Nicu Cherciu

🎭 (In)corect (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă. Spectacolul „(In)corect” jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?


Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.

📣 Am vorbit cu Ștefan Asafti despre freelancing, despre cum îți găsești vocea, cum înveți să spui „nu”, despre vulnerabilitate ca avantaj, dar și despre creativitate și joacă. Și, poate cel mai important, interviul ăsta e o reamintire a faptului că a-ți apăra timpul și a face alegeri aliniate cu obiectivele tale nu înseamnă că ești arogant, ci înseamnă că știi cât valorezi.

Se apropie și Coolturalist de 1.000 de abonați. Aruncă o privire aici, iar dacă-ți place de ce dai, te invit să te abonezi și să-l trimiți prietenilor tăi, mai ales celor cărora le sunt dragi arta și cultura.

Pe duminica viitoare! 🌞

Distribuie articolul:

Comentarii:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Newslettere

    Articole recente

    Izabella Lukacs - 2025 © Toate drepturile rezervate.

    Un moment, te rog!

    Dacă ai ajuns până aici cu cititul, dă-mi voie să îți propun să te abonezi la newsletterele mele, să primești ultimele articole ce te-ar interesa sau să afli de evenimentele din Cluj.
    Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
    Newsletter bilunar care-ți aduce noutăți din artă și cultură, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.

    Un moment, te rog!

    Dacă nu ai făcut-o până acum, te poți abona mai jos la newsletterele mele culturale.
    Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
    Newsletter bilunar care-ți aduce noutăți din artă și cultură, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.
    Share to...