
Mi-e atât de drag să scriu, să citesc, să stau de vorbă cu oameni care mișcă lucrurile în bine prin artă, cultură și idei pentru că toate astea sunt forme ale binelui în care am crescut. Iar arta, cultura, libertatea de exprimare nu sunt mofturi. Sunt fundamentul oricărei societăți sănătoase, oglinda prin care ne vedem pe noi înșine, dar și puntea care ne leagă unii de alții.
Votul meu de azi e ușor pentru că n-aș putea susține o lume în care cultura e cenzurată, arta e suspectă și libertatea de creație devine periculoasă. Pentru mine, votul e despre responsabilitatea față de valorile pe care le port în mine. E despre cine sunt și despre lumea în care vreau să trăiesc. Așa că da, merg la vot. Pentru mine. Pentru ai mei. Pentru oamenii care au ales să creeze, nu să distrugă. Pentru libertatea de a simți, de a crea și de a fi.
Votul e sexy, ignoranța nu.
Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă află ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Las aici și-o piesă lansată recent pe care-am ascultat-o zilele astea să-ți țină companie cât citești ediția asta:
📖 Lansare de carte „Paradis” de și cu Radu Vancu de la ora 18:00 la Book Corner Librarium. Despre volum: „Un mitograf al Paradisului care lucrează la o nouă dogmă antisperanță într-un viitor pustiit de pandemie, dar care, în mod paradoxal, e prins în ghearele unei nostalgii nevindecabile a cărei sursă este iubirea pierdută: cel mai dantesc scenariu cu putință camuflat într-un roman de literatură speculativă livresc până-n măduva paginii. «Un creier vechi» prins într-un corp nemuritor, personajul lui Radu Vancu practică un ketman al eternului prezent, fiind și un Ianus Bifrons blocat între timpuri: unica lui sămânță de autenticitate se regăsește în religia iubirii din trecut, pe când inteligența și erudiția îi sunt puse la muncă în slujba religiei prezentului ce luptă împotriva speranței. Un roman care mi-a amintit, prin ton, umor și inventivitate, de Simfonia itinerantă a lui Emily St. John Mandel sau, dacă mi-e permis, de un Mad Max intelectualizat care străbate lumea din Drumul lui Cormac McCarthy. O lume românească, însă, dublă distopie!” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
🎶 Born of Osiris, Ingested & Guests (cu bilet) de la ora 18:00 la FORM Space. BORN OF OSIRIS au luat naștere la mijlocul anilor 2000, iar pe parcurs și-au definit stilul către o muzică mai brutală, însă totodată tehnică, un mix între sonorități death metal și metalcore, încorporând chiar și sonorități „aproape” psihedelice de clapă, inspirate din muzica Judas Priest, Helloween sau Meshuggah. Cel mai recent album, Angel or Alien, a fost lansat în 2021 via legendara casă de discuri Sumerian Records. Toate ingredientele clasice sunt prezente pe acest album: voci inumane, compoziții tehnice de pe altă planetă și, totodată, piese cu adevărat epice. Însă există și o evoluție cu totul organică, o evoluție muzicală progresivă ce duce acest grup din Chicago într-o nouă etapă. Invitați speciali, INGESTED! Nu multe trupe death metal de top pot înregistra și lansa un album pe an, urmat de un turneu extins pe întreg mapamondul. De la lansarea celui de-al cincilea album, Where Only God May Tread, trupa a cunoscut o explozie creativă, manifestată prin lansarea unui album aproape în fiecare an.
🖼️ A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe celălalt… || Expoziție colectivă la La Cave. Explorează profunzimea iubirii necondiționate, o forță ce transcende granițele timpului și ale spațiului. Sacrificiul legendar al lui Orfeu, care a coborât în lumea subterană pentru a-și recupera iubirea, Euridice, este un exemplu al iubiri romantice, întâlnindu-se nu doar în mitologia greacă, ci și în narațiuni universale despre dragoste și pierdere. Poveștile de dragoste care au marcat istoria, precum tragica legendă dintre Tristan și Isolda sau celebra poveste a lui Romeo și Julieta, subliniază teme de iubire interzisă, tânără și pasională, în fața adversității. Fiecare lucrare expusă în această colecție oferă o perspectivă unică asupra iubirii, explorând teme variate: de la nostalgia dorului, asemănătoare celei din operele lui Mihai Eminescu, până la tensiunea dintre pasiune și vulnerabilitate, asemenea muzicii lui Nick Cave, unde iubirea devine un spațiu al contrastelor profunde – între extaz și suferință, între apropiere și pierdere. Poate fi vizitată până în 22 iunie.
🎭 Janovics (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Consider spectacolul Janovics ca pe un experiment, deoarece va începe acolo unde s-a terminat Tinerii barbari. Precum a doua parte a unei serii, o verigă sau mai degrabă o confluență. Asemenea Tinerilor barbari, nici Janovics nu este un spectacol biografic, el încercând să se îndepărteze cât mai mult posibil de cadrul teatral, dar spre deosebire de Tinerii barbari, în acest caz scopul nostru a fost să povestim cea mai semnificativă perioadă din viața protagonistului, sub o „nouă formă”, à la Janovics.”, Attila Vidnyánszky jr., regizorul spectacolului.
🎭 Tache, Ianke și Cadâr (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa de Cultură a Studenților. La peste şase decenii de la montarea lui Toscani, Horaţiu Mălăele readuce pe scenă cele trei tipologii umane, întrupându-l pe evreul Ianke şi distribuindu-i în rolurile turcului Cadâr şi românului Take pe Răzvan Vasilescu şi pe Mihai Constantin. Alături de cei trei interpreţi principali, din distribuţie vor mai face parte: Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan şi Matei Constantin. Scenografia spectacolului i-a fost încredinţată Mariei Miu. Piesa aduce în prim plan povestea de viaţă a celor trei prieteni negustori, abordând cu subtilitate problematica rasei, credinţei şi religiei, a statutului identitar individual şi de grup, reamintindu-ne astfel că diferenţele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni. Dar şi că buna înţelegere poate funcţiona pe fondul acceptării şi al asumării a ceea ce ne defineşte şi ne diferenţiază de ceilalţi.
🎭 Premieră: Frumoasa din pădurea adormită | spectacol în limba maghiară (cu bilet) de la ora 11:00 la Auditorium Maximum.
🗣️ Înscrieri Atelier #2: Managementul financiar și de proiect în cadrul spațiilor independente la REACTOR de creație și experiment. În cadrul proiectului Fresh Start. Ediția a VIII-a, membrii din echipa de coordonare a spațiului Reactor de creație și experiment vor susține o serie de ateliere care încearcă să ofere un ABC al muncii în sectorul independent. Se adresează tinerilor artiști și lucrători culturali care își doresc să inițieze proiecte individuale sau colective și care au nevoie de informații și instrumente. Atelierul de management financiar va avea două componente cheie: cea de elaborare a unui buget de proiect și cea de întocmire a unui raport financiar în cadrul procesului de decontare a unei finanțări. Într-o primă etapă, vom învăța cum se alcătuiește un buget care să răspundă nevoilor unui proiect propus spre finanțare, vom înțelege mai bine ce cheltuieli sunt permise și ce cheltuieli sunt considerate neeligibile și vom cunoaște mai bine terminologia de specialitate aplicată în acest contex.
📖 Lansarea volumului „Comunicarea în epoca reproducerii ei artificiale” – prof. Aurel Codoban de la ora 18:00 pe str. Republicii nr. 9. Întâlnirea propune o reflecție contemporană asupra comunicării în contextul dezvoltării accelerate a inteligenței artificiale și al proliferării discursurilor automatizate. Evenimentul, moderat de profesorul Ciprian Mihali, îi va avea ca invitați, alături de profesorul Codoban, pe jurnalistul și eseistul Mihnea Măruță și pe cercetătoarea Alina Noveanu.
🖼️ Expo Maraton #5: Alexandra Mîță / Patricia Fărcaș de la ora 19:00 la Galeria Casa Matei. Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2025, Universitatea de Artă și Design din Cluj: votul se desfășoară la fața locului. Detalii despre expoziții și concepte: „Dezumanizare” de Alexandra Mîță reconstituie simbolic degradarea spirituală a omului contemporan, printr-o scenografie viscerală inspirată de ritualul tradițional al tăierii porcului, cu valențe sacre, tot mai estompate în imaginarul colectiv actual. Menționăm faptul că această expoziție este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Proiectul Patriciei Farcaș „Je sais bien, mais quand même” (Știu foarte bine, dar totuși), surprinde tensiunea dintre forță și fragilitate în sport, un portal care oferă emancipare și totuși, sub pretextul performanței, pune în pericol atletele, normalizând violența sexuală.
Pe Alexandra am luat-o recent la întrebări într-un interviu cum rar am avut. Dacă ajungi la el vei înțelege de ce spun asta.
🎶 Simfonia iubirii – Ediție aniversară 10 ani (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum. Sub îndrumarea dirijorului Vladimir Agachi, Young Famous Orchestra va susține un concert cu piese atent selecționate, menite să poarte publicul printr-o călătorie interioară de introspecție și iluminare emoțională. Alături de orchestră se va afla și invitatul special, distinsul psiholog Daniel David, ale cărui intervenții vor ghida publicul prin conceptele psihologiei pozitive, oferind repere valoroase pentru explorarea sinelui și a relației cu ceilalți. Alături de noi va fi și invitatul special, pianistul Christophe Alvarez, artist de talie mondială, prieten drag și colaborator anual al orchestrei din 2022.
🎶 Romantic Whispers | Cluj Chamber Music Festival (cu bilet) de la ora 19:00 la MINA Cluj. Baritonul Florin Estefan, violoncelista Diana Stir și pianistul Mihai Diaconescu vor aduce la viață pagini emblematice din creația compozitorului rus, de la celebra Vocalise la lieduri ce explorează dorul, melancolia și pasiunea specifică romantismului târziu.
🎭 KEAN (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul vorbește despre condiția actorului ducând o viață haotică, risipitoare, pătimașă, imposibil de ținut în frâu. Aflat la declinul carierei, când rolurile i se învălmășesc în memorie, când alcoolul îi aburește mintea, eroul pare a trăi într-un plan paralel cu realitatea, ghidându-se după legi proprii, care-l duc la faliment. Un faliment în primul rând al ființei. Este o biografie care sporeşte în atractivitate prin includerea în text a celebrelor personaje shakespeariene, Ofelia şi Hamlet.
🎥 The Last King of Scotland (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Acțiunea se desfășoară în Uganda anilor 1970, în timpul regimului lui Idi Amin, un dictator carismatic și brutal care a condus țara cu o mână de fier. Povestea este spusă prin ochii unui tânăr medic scoțian, Nicholas Garrigan, care devine medicul personal și, treptat, prizonierul de încredere al lui Amin. Filmul abordează tema dictaturii nu doar prin cruzimea explicită a regimului, ci și prin seducția și iluzia de putere care pot corupe conștiința individuală. Filmul pune în lumină dinamica dintre colonizator și colonizat, între putere și obediență, dar și fragilitatea morală în fața terorii mascate de farmec.
🖼️ Expoziția Selfie Automaton reasamblată – Bienala din Veneția 2016 în perioada 16 mai-7 iunie la Trapeza Mănăstirii Franciscane din Cluj. Proiectul care a reprezentat România la Bienala de la Veneția din 2016 este prezentat în premieră la Cluj, după ce a fost găzduit pe rând de Museum Speelklok (NL), Teatrul Luceafărul din Iași, MNAC, MOMus – Salonic (GR), Palacio Quintanar – Segovia (ES). Expoziția este reasamblată după un concept nou în colaborare cu Adrian Aramă în spațiul din secolul XV al Mănăstirii din Piața Muzeului.
🖼️ Povestiri fotografice: Lightpainting de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Proiectul „Povestiri fotografice” își propune să aducă arta fotografică mai aproape de comunitate, să servească drept resursă educativă continuă pentru participanți, oferind informații valoroase despre tehnici, echipament și aspecte creative ale fotografiei, să încurajeze interacțiunea și schimbul direct de idei între membrii comunității, contribuind la o mai bună înțelegere și apreciere reciprocă, să consolideze comunitatea de fotografi, creând un mediu de susținere și cooperare între profesioniști și amatori.
📖 Lansare de carte în prezența autoarei Ioana Unk de la ora 18:00 la Librăria Humanitas Cluj. „Ioana Unk îndrăznește să pășească în literatura română contemporană pe o cărare îndelung bătătorită, cea a iubirii, una dintre temele majore în arte (și-n vieți), un teren minat. Și totuși, scriitoarea își apropie subiectul într-atât de mult, încât îl face al ei și doar al ei. Prin voce, prin construcție narativă, prin ritm, prin miză. Prin tot ce toarnă în cuprinsul romanului, de la protagonista atipică (a cărei unică și obsesivă misiune devine căutarea iubirii) la bărbații-plante care o acaparează, de la poveștile pe care (și) le spune la fișele de observație a bărbaților, dialogurile imaginare cu un el idealizat, referințele subtile (literare, în principiu, dar și culturale): o bogăție de elemente care se întrepătrund și surprind, în toată splendoarea, grotescul relațiilor romantice.” – Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor. Seara va continua cu o sesiune de Q&A și cu una de autografe.
📖 In memoriam Radu Țuculescu de la ora 18:00 la Book Corner Librarium. Lansarea volumului „Povestirile mameibătrâne” de Radu Țuculescu, moment muzical susținut de Nucu Pandrea, expoziție Flavius Lucăcel (ilustratorul volumului). Radu Țuculescu: Mama bătrână privește prin clădirea zbârcită de timp, ca printr-o sticlă fumurie. Undeva departe, într-alte zile, afumate și ele. Dita tace. Nu mă uit în oglinda retrovizoare să văd dacă mai există. Persoana ei înseamnă, acum, cel mult un spectator. Dar persoana mea, ce naiba înseamnă!? Dita aici a copilărit, satul acesta a fost și i-a rămas cel mai frumos vis. Eu exist pentru acest ținut de câțiva ani. Din când în când, o vizitez pe mamabătrână ca să-mi povestească. Sunt un străin, un intrus. Sunt un hoț de povești!
🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.
🎭 Sutra 2025 | spectacol găzduit (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Allen Ginsberg se trezește într-o casă străină, în Bucureștiul anului 2025, și încearcă să înțeleagă ce i s-a întâmplat. Pe parcursul unei zile, doi tineri din Generația Z devin, fără voia lor, companionii lui Ginsberg. Poveștile personale, revolta și escapismul protagoniștilor se împletesc, având pe fundal o lume marcată de intoleranță și nesiguranță. Allen Ginsberg a fost un critic al conformismului și al valorilor tradiționale, devenite sufocante pentru cei din generația sa. Poemul Howl (Urletul) este un manifest al generației tinere, prin care el opune spiritele rebele marelui Moloh, reprezentat de dogmă, cultură oficială și instituții.
🗣️ Dialog literar cu Ioana Unk de la ora 18:00 la Insomnia. Ioana Unk a absolvit Facultatea de Litere și Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca. A obținut un masterat în Studii de interculturalitate germană la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj. A publicat proză scurtă și articole în iocan, Revista de Povestiri, Revista Golan, Familia, Timpul, Cod de Poveste, Revista Zugzwang și pe platforma culturală Liternet. În anul 2022, a câștigat Marele Premiu al Concursului Național de Proză „Mihail Sadoveanu“, ediția a XIII-a.
🖼️ Finisaj Hope Come Where I can See de la ora 18:00 la Căminul Subcultural. Lumea noastră politică face din ce în ce mai puțin sens. Lucia Mărneanu încearcă să o pună cap la cap prin desene, videouri și obiecte și să îi dea un sens. Mai e timp pentru o utopie? Putem găsi speranță în mijlocul haosului? Sau putem doar să îl reflectăm prin artă? Seria de față prezintă portretul lumii politice prezente, dar și cauzele și efectele aparaiției sale așa cum o percepem acum. În centrul ei stă critica capitalismului, respectiv zonele sale de suprapunere cu colonialismul, patriarhatul și religia. Este, simplu spus, o poveste despre putere și bani. Lucia Mărneanu are un background în grafică și actorie, studiate la nivel universitar în Cluj, Zagreb, Liège și Amsterdam. Zilele astea o interesează să vorbească despre senzația de doom colectiv, folosind în instalațiile și ilustrațiile ei textul – ca slogane reinterpretate, calambururi, poeme etc.
🎭 Clownul acesta sunt eu (intrare liberă) de la ora 19:00 la Teatrul Magic Puppet. Într-un univers suprarealist, cu marionete și imagini care sfidează logica, vă prezentăm o poveste captivantă pentru adulți. Tratăm un subiect serios, dar adăugăm și o porție sănătoasă de umor. Într-o lume vizuală inspirată de pictorul Rene Magritte, dezvăluim cum individul contemporan jonglează între masca socială și realitatea personală, într-o tragi-comedie despre curajul maturizării și momentele lipsite de acesta.
🎭 Curs de actorie și improvizație teatrală (cu plată) de la ora 19:30 la Casa de Cultură a Studenților. Cursul este destinat celor care doresc să îmbine pasiunea pentru teatru cu dorința de dezvoltare personală. Jocurile teatrale, exercițiile de concentrare, de încălzire corporală și vocală, situațiile scenice improvizate, te vor provoca să îți activezi energia interioară și să o folosești pe „scena vieții”. Finalul cursului va fi marcat de un spectacol în care fiecare participant va interpreta un rol.
🎥 Cinemateca TIFF: Imunitate de turmă | Proiecție unică (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Pe cât de exotic pe atât de inventiv, tânărul Yerzhanov e un mix improbabil de Kaurismaki și Tarantino, autor al unei opere compacte (nu mai puțin de 17 filme realizate în 14 ani) îmbibate de omagii cinefile, sublimate într-un univers particular în care poezia, absurdul, comedia și ingredientele filmului de gen coexistă cu o lejeritate admirabil de ludică. Cu un asemenea titlu, rapelul la pandemia de coronavirus e inevitabil, dar aceasta rămâne doar un decor (și sursă de gaguri) pentru o satiră socială deadpan cu mafioți excentrici și politicieni corupți în care Yerzhanov se joacă de-a Jean-Pierre Melville, rescriind în cheie personală intriga noir din filmul-cult al acestuia, Cercul roșu. Despre film: Selkeu Uashev este un polițist local în satul Karatas. Pentru că închide ochii la multe infracțiuni și acceptă mită, e foarte iubit de infractorii și escrocii locali. Însă, într-o zi, o comisie sosește de la oraș pentru a anunța un audit general în întregul sat, din cauza pandemiei.
🎭 Rața! (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Rața nu are de ales și pleacă de acasă. Rața ajunge la corporație. Rața trebuie să fie productivă. Rața se îndrăgostește de un cântător. Rața are o voce. Rața nu are curaj să cânte. Rața se autosabotează. Rața merge la petreceri în peșteră cu lilieci. Rața se auto-abandonează. Rața se scufundă și îngheață. Rața începe să construiască, nesigură. Rața își face un prieten. Rața alege. Rața își dă drumul în zbor. Doar că nu e despre rațe, e despre oameni și despre maturizare – să știi că poți să alegi.
🎶 Macanache (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Macanache este MC în România, București, originar din Cartierul Titan. Numele sau este Dinescu Constantin-Bogdan, născut pe dată de 25 Mai 1988. S-a lansat în muzică în anul 2015 cu cântecul „Ăsta sunt eu”, ca artist independent. Este un maestru în arta rimelor pe loc în stilul liber, freestyle. Un personaj autentic al vremii sale și totodată unul dintre cei mai simpli și pasionați interpreți de muzică Rap din cultură Hip Hop.
🎭 Seară de teatru: „Chiritza în concert” de la ora 20:30 în Piața Unirii. Chiritza își găsește ușor multiple echivalențe în societatea noastră contemporană. Cu aerul ei de superioritate afișat, cocoloșindu-și fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani și averi, tiranică, dar emoționându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relațiile cu bărbații și leșinând în fața atenției primite de la cei cu relații și influență, Chiritza nu ne poate fi totuși complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea și Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă de cultură și sensibilitate kitsch.
😊 Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 20:00 la Căminul Subcultural. Cu: Claudiu Toderici, Radovici, Tepes și Spielmann Laszlo.
🍷 Wine Festival – Zilele Clujului 2025 în perioada 22-25 mai în Parcul Central.
🎸 Cluj Folk Fest 2025 – Ziua 1 de la ora 17:00 la Camping Colina Cluj. Se reiau serile magice pe scenă și la foc de tabără alături de folkiști consacrați și de folkiști la început de drum, cântând piesele ce ne aduc împreună de fiecare dată cu veselie. Programul pe zile îl găsești aici. Dacă vreți să mulțumiți cuiva pentru că există acest eveniment, aici e Ștefana, unul dintre oamenii care fac treabă minunată la Cluj pe zona culturală.
📖 Marius Butuc în dialog cu Simion Pop de la ora 19:00 la Book Corner Librarium. Lansare de carte și sesiune de autografe: Solitar. Povestea unui triatlon (Editura Curtea Veche, 2025). Despre volum: „Nu am mai citit niciodată o astfel de carte, despre curse sportive extreme și dorința de a face ceva unic. Prietenul meu este însă un povestitor dăruit și, cum sunt sigur că vor fi și alții, am rămas prins în mrejele peripețiilor lui cu tendoane slăbite și mușchi zdrobiți, ape, vânturi și trupuri înfrigurate, minți vagaboande și înfierbântate, părinți visați și puteri regăsite. Și poate cea mai importantă dintre aceste puteri e aceea de a vorbi despre ce ți s-a întâmplat cu superbia celui căruia nu-i pasă de competitivitate oarbă și edificare scorțoasă, ci își asumă, candid și cu umor senin, câteva lecții despre viață și umanitate.” (Simion Pop)
🎶 Mihail (cu bilet) de la ora 20:00 la Euphoria Music Hall. Mihail te așteaptă cu energia inconfundabilă a hiturilor sale precum „Mă ucide ea” și ,,Who You Are”.
🎶 Vama (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space.
🖼️ Weekend la Muzeul de Artă sâmbătă și duminică, între orele 14:00 și 21:00. Cu această ocazie, beneficiind de intrare gratuită, publicul va putea să viziteze următoarele expoziții: „Galeria Națională” – reprezintă expoziția de bază a Muzeului de Artă, expoziția personală de pictură a artistului Iacob Coman, intitulată „Contra-dicții”, expoziția personală de pictură a artistei franceze Chloé Silbano, intitulată „O remodelare temporară a lumii” și expoziția de grup a studenților Universității de Artă și Design
🎸 Cluj Folk Fest 2025 – Ziua 2 de la ora 17:00 la Camping Colina Cluj. Se reiau serile magice pe scenă și la foc de tabără alături de folkiști consacrați și de folkiști la început de drum, cântând piesele ce ne aduc împreună de fiecare dată cu veselie.
🎶 Premieră: AIDA | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Subiectul lucrării integrează teme romantice – precum cea a luptei pentru libertate sau a iubirii care sfidează moartea. Acțiunea însă – care îi are în centru pe sclava Aida (în realitate, prințesă etiopiană) și pe viteazul Radames, păstrându-și dragostea în ciuda continuelor amenințări de natură politică și a geloziei prințesei Amneris – se petrece, de această dată, în ambianța exotică a Egiptului antic. Premiera extraordinară a spectacolului AIDA de Giuseppe Verdi, este un eveniment de referință pentru Opera clujeană, care celebrează Stagiunea aniversară 105 a instituții. Alegerea acestui titlu este una simbolică, Aida fiind chiar spectacolul inaugural al Operei clujene, prezentat pentru prima dată în 25 mai 1920.
🎭 Oglinda neagră (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Luigi Pirandello ne așază în fața unei oglinzi în care e dureros și, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în fața acelei oglinzi? Să fie oare «personalitatea» noastră? Personajul acela care trăiește lângă noi și în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaștem, doar pentru a fi acceptați de ceilalți? Sau este oare «esența» noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toții s-au grăbit, de-a lungul vieții noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.” – Roberto Bacci.
🕺🏻 Game of Life: experience for timeless sorrow and love | avanpremieră (cu rezervare) de la ora 19:30 la OM Centru Coregrafic. Game of Life: experience for timeless sorrow and love este un nou performance, un format hibrid de instalație & experiență performativă despre simplitatea și intensitatea vieții și experiența morții. Un format imersiv și participativ imaginat de coregraful Cosmin Manolescu și realizat împreună cu Eva Danciu, în care publicul este invitat să devină martor și participant activ într-un univers de lumini și umbre, co-creat împreună cu Lala Mișosniky (univers sonor), Ioana Buraga & Alina Ușurelu (video), Marius Jurcă (obiect scenografic). Dacă nu ți-e frică de necunoscut, dacă te simți singur(ă), ai suferit și te-ai întristat în ultima vreme sau poate ți-e dor să îmbrățisezi pe cineva, avanpremiera instalației e pentru tine.
🎶 Seara de Concerte – Zilele Clujului 2025 de la ora 19:30 în Piața Unirii. Pe scena principală vor urca trei nume emblematice ale muzicii românești: Compact, Delia și Subcarpați. Fiecare va aduce un amestec autentic de nostalgie și ritmuri contemporane, transformând seara într-o experiență muzicală completă. De la rock-ul clasic la pop-ul modern și până la fuziunea inedită dintre hip-hop și folclorul românesc, această seară va celebra diversitatea muzicii autohtone.
🎭 I am the wind (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima o suferință, un miracol, o mare fericire sau bucurie. Ele sfârșesc întotdeauna în clișee. Fosse spune, la un moment dat, că a scrie este echivalent cu a te ruga. În viața de zi cu zi, sau în lupta noastră de a răzbi, suntem ajutați de gândul că din întuneric înaintăm către lumină. Există multe lucruri în acest întuneric; și ceea ce nu înțelegem, și toate fundăturile în care ajungem pe parcursul vieții. Din punct de vedere fizic, toți dispărem, întrebarea este dacă ne încredem în înviere.”, Gábor Tompa, regizorul spectacolului.
🎶 Zilele Clujului în Iulius Parc, sâmbătă și duminică.
🎥 Premieră: Zorii impresionismului: Paris, 1874 | MatineuARTA (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. Filmul reconstruiește expoziția istorică organizată de artiștii care au fost respinși de Salonul oficial din Paris. Aceștia au înființat „Société Anonyme” și și-au prezentat lucrările într-un studio parizian. Printre participanți s-au numărat Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Berthe Morisot și Paul Cézanne. Lucrarea lui Monet, „Impression, Sunrise”, a dat numele mișcării impresioniste după ce un critic a ironizat-o, spunând că arată ca o „impresie” (o schiță). Astăzi, valoarea acestui tablou este estimată între 250 și 350 de milioane de dolari, conform unei evaluări recente.
🗣️ Ce se întâmplă după cringe? Ghid de supraviețuire emoțională în relații pentru adolescenți și tineri (cu înscriere) de la ora 15:00 la Cinema ARTA. Toți avem momente cringe – situații incomode sau jenante care ne lasă cu întrebări și nesiguranțe. Dar ce vine după ele? Cum ne recuperăm, învățăm și începem să construim relații reale și sănătoase? Ce te așteaptă: reprezentații artistice (one-man/one-woman show) inspirate din povești reale, discuții interactive, fără (pre)judecăți și fără prelegeri plictisitoare, invitați speciali și resurse utile pentru sprijin emoțional și spațiu sigur, confidențial și deschis pentru toți.
🎸 Cluj Folk Fest 2025 – Ziua 3 de la ora 17:00 la Camping Colina Cluj. Se reiau serile magice pe scenă și la foc de tabără alături de folkiști consacrați și de folkiști la început de drum, cântând piesele ce ne aduc împreună de fiecare dată cu veselie.
🎶 Premieră: AIDA | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Subiectul lucrării integrează teme romantice – precum cea a luptei pentru libertate sau a iubirii care sfidează moartea. Acțiunea însă – care îi are în centru pe sclava Aida (în realitate, prințesă etiopiană) și pe viteazul Radames, păstrându-și dragostea în ciuda continuelor amenințări de natură politică și a geloziei prințesei Amneris – se petrece, de această dată, în ambianța exotică a Egiptului antic. Premiera extraordinară a spectacolului AIDA de Giuseppe Verdi, este un eveniment de referință pentru Opera clujeană, care celebrează Stagiunea aniversară 105 a instituții. Alegerea acestui titlu este una simbolică, Aida fiind chiar spectacolul inaugural al Operei clujene, prezentat pentru prima dată în 25 mai 1920.
🎭 Orașul comoară (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 19:00 la Sala Radio (str. Donath 160). Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare.
🎶 Concert Bluescore (cu bilet) de la ora 19:30 la Kârciuma The Public House & Taste. Bluescore e trupa care aduce la viață energia pură a blues-ului cu influențe rock și groove modern: Liviu Pop – energie pură și groove desăvârșit la tobe, Hanno Hoefer – voce și chitară cu feeling, cunoscut pentru stilul său inconfundabil, Raul Kusak – magician al claviaturii, cu sound-uri de blues, jazz și funk.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
🥁 Săptămâna viitoare musai să fii pe fază: pregătesc un interviu cu amabilii de la Partidul Amabil. Dacă nu urmărești deja Partidul Amabil aruncă o privire aici. Îmi mulțumești după. Ca să nu-l ratezi, abonează-te la Coolturalist.
Să ne citim cu bine! 🌞
Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
Coolturalist este newsletterul bilunar care-ți aduce noutăți relevante din cultură și artă, interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.