Coolturalist #14

Timp de citire: ~ minute
colaj cu Cosânzenele gătesc și o fotografie cu un cozonac făcut de ele pentru coverul ediției de newsletter Coolturalist #14

Iată-ne din nou aici, la o nouă ediție. Am avut o perioadă plină, dar chiar și așa, mi-a fost dor să scriu. Și mi-am găsit răgaz pentru toate – pentru simțit, citit, așternut idei pe hârtie, plimbat, gândit întrebări pentru interviuri, mers la stomatolog, muncă și lista poate continua.

Pe lângă asta, m-am bucurat și entuziasmat că a apărut un nou sezon din „Black Mirror” – unul dintre serialele care mi-au rămas bine întipărite în minte și care mă fascinează și mă îngrozește în același timp. Și dacă tot am adus vorba de filme, am văzut „Adolescence” și mi-a plăcut atât de mult încât l-aș revedea.

Dar cel mai mult mă bucură cel mai recent interviu pe care l-am publicat.


CĂLĂTORIE ÎN JURUL OMULUI (A. STERMIN)

De vorbă cu Cosânzenele: Nu e vorba doar despre ce punem în farfurie, ci și despre cum facem oamenii să se simtă

Voi unde vă duceți când nu știți ce să mai gătiți sau vreți să vă inspirați dintr-un loc care transmite suflet, grijă și respect pentru mâncare? Eu mă duc la Cosânzene(le Gătesc). De-acolo „fur” idei de rețete și ele sunt salvarea mea când n-am nicio idee de ce să mai gătesc.

Am intrat în bucătăria în care Ame și Maria creează povești prin rețete și ne insuflă credința că și noi putem face mâncăruri pe care ți-e mai mare dragul să le admiri, încerci și savurezi. Și mai e ceva: în interviul de mai jos am pășit și în bucătăria lor interioară în care am găsit câteva ingrediente care nu sunt greu de dibuit, dar sunt fundația a tot ce fac ele – respectul, munca, colaborarea și creativitatea.

„Ne simțim norocoase să putem crea, să aducem inspirație și bucurie prin conținutul nostru. Dar ne-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă că este, într-adevăr, un job real — cu deadlineuri, presiune, învățare continuă și multă muncă nevăzută. Iar recompensa nu vine doar din cifre sau vizualizări, ci din mesajele celor care ne spun: «Am făcut rețeta ta și am adus zâmbetul pe fața cuiva.» sau «Soțul meu nu mânca până acum ficăței dar, de când facem rețeta voastră, au devenit preferații lui!» sau «Până să vă descopăr contul nu îmi plăcea deloc să gătesc. Acum mă simt ca un adevărat chef când intru în bucătărie. De fiecare dată gătesc altceva!». Acolo e magia.”


CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL (M. HAIG)

📖 (de citit) Un interviu cu Lucian Prună, artistul care pune pe pânză viața omului obișnuit și care a înlocuit galeria de artă cu social media.

📆 (de frunzărit) O listă cu festivalurile din 2025, realizată de Bogdan Munteanu.

📕 (de răsfoit) ”The Power of Women: An Atlas of Beauty Book”, îngrijit de Mihaela Noroc.

(de curiozitate) Radiohead și-a lansat propriul chatbot, cu decenii înainte de ChatGPT (via Savantgarde).

🎧 (de ascultat) Noul album semnat de Omul Gnom.

🔍 (de explorat) Cele mai bune și mai proaste personaje din White Lotus, satira socială de pe HBO.

🚶🏻‍➡️ (de mers) Descoperă 4 proiecte și-o mână de oameni care transformă Bucureștiul din scoarță-n scoarță.


O LUME IMENSĂ (E. YONG)

„Noaptea Muzeelor” e pusă pe pauză.

Anul acesta, muzeele din România nu vor mai organiza „Noaptea Muzeelor” pe 17 mai, după 21 de ani de tradiție. Decizia a fost luată din cauza subfinanțării și a suprapunerii datei cu perioada electorală, mulți angajați fiind implicați în alegerile prezidențiale.

Cu toate acestea, unele muzee au anunțat că vor încerca să își deschidă porțile pe cont propriu în seara de 17 mai. Printre acestea se numără Muzeul Județean Mureș, care caută voluntari pentru a organiza evenimentul, și Muzeul Național de Istorie Naturală Antipa, care va face eforturi suplimentare.

Ministerul Culturii a declarat că va avea discuții cu reprezentanții rețelei de muzee pentru a înțelege motivele anulării și lucrează la identificarea unor soluții financiare. Deși nu va exista o coordonare centralizată, organizația profesională a muzeelor a precizat că instituțiile care doresc să organizeze activități pot face acest lucru independent.

Oamenii mai cumpără artă, dar se uită de două ori la preț.

Piața globală de artă a înregistrat o scădere semnificativă a vânzărilor în 2024, cu un declin de 12% până la o valoare estimată de 57,5 miliarde de dolari. Această scădere, a doua consecutivă după o perioadă de redresare post pandemie, a fost influențată în principal de segmentul principal al pieței, care a înregistrat o activitate mai redusă. În ciuda acestei scăderi valorice, numărul total de tranzacții a crescut cu 3%, ajungând la 40,5 milioane, indicând o activitate mai intensă în segmentele de preț mai accesibile.

În ceea ce privește canalele de vânzare, atât vânzările dealerilor, cât și cele din licitațiile publice au scăzut în 2024, cu declinuri de 6%, respectiv 25%. O tendință contrară a fost observată în cazul vânzărilor private realizate de casele de licitații, care au înregistrat o creștere de 14% de la an la an. Această evoluție sugerează o schimbare în preferințele colecționarilor sau o strategie diferită adoptată de casele de licitații în contextul economic actual.

La nivel regional, Statele Unite și-au menținut poziția dominantă pe piața globală de artă, cu 43% din vânzările totale ca valoare, în timp ce Marea Britanie a recâștigat locul al doilea cu 18%. China a înregistrat o scădere semnificativă de 31%, ajungând pe locul al treilea cu 15%. Vânzările online au scăzut cu 11%, ajungând la 10,5 miliarde de dolari, dar cota comerțului electronic din totalul vânzărilor a rămas stabilă la 18%, dublu față de nivelul pre-pandemic din 2019.

2028 ne aduce 4 biografii despre The Beatles.

Distribuția pentru cele patru biografii despre The Beatles, care vor vorbi despre fiecare membru al trupei, regizate de Sam Mendes a fost anunțată. Harris Dickinson va juca rolul lui John Lennon, Paul Mescal pe Paul McCartney, Barry Keoghan pe Ringo Starr și Joseph Quinn pe George Harrison.

Sam Mendes, regizorul câștigător al unui premiu Oscar pentru filme precum „American Beauty”, „1917” și „Skyfall”, a confirmat că cele patru biografii, fiecare concentrându-se pe un membru al trupei, vor fi lansate toate în aceeași lună: aprilie 2028. „Nu facem doar un film despre The Beatles – facem patru. Poate că aceasta este o șansă de a-i înțelege mai profund.”

Cascadorii vor fi premiați la Oscar.

Din 2028, va fi adăugată o nouă categorie la premiile Oscar pentru a recompensa cascadorii, a anunţat Academia americană de film. Acesta va fi prezentată pentru prima dată la cea de-a 100-a ceremonie a Oscarurilor.

Bărbaţii şi femeile care îi dublează pe actori în scenele riscante au cerut de ani de zile crearea unui premiu. Contribuţia lor nu este mai puţin importantă într-un film decât cea a inginerilor de sunet, a artiştilor de machiaj sau a designerilor de efecte speciale, deja premiaţi la Oscaruri.

„Încă din primele zile ale cinematografiei, creaţia de cascadorii a fost o parte integrantă a producţiei cinematografice. Suntem mândri să onorăm munca inovatoare a acestor artişti tehnici şi creativi şi îi felicităm pentru angajamentul şi dedicarea lor care au condus la acest moment important.”, spun CEO-ul Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Statele Unite, Bill Kramer şi preşedinta instituţiei, Janet Yang.

După 24 de ani, trupa Pulp vine cu album nou.

Pulp, una dintre trupele emblematice ale erei Britpop din anii ’90, a lansat un prim single al unui nou album după aproape 24 de ani.

Jarvis Cocker, solistul trupei, spune că dorința de a reveni în studio s-a născut în timpul turneului de reunire a trupei din 2023; „Am cântat un cântec nou spre sfârșitul turneului și nimeni nu a aruncat cu nimic în noi, nimeni nu a fugit la bar. Ne-am gândit să continuăm și să vedem ce putem scoate din asta”.

Mai mult, noul album, primul de la We Love Life din 2001 și înregistrat în trei săptămâni la Londra, este dedicat fostului basist al trupei, Steve Mackey care a decedat în martie 2023.

Prada preia Versace.

Prada a încheiat un acord pentru a cumpăra rivalul Versace de la Capri Holdings pentru suma de 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile companiei.

Prada vrea să crească și se descurcă bine, chiar dacă cererea pentru produse de lux a început să încetinească. Versace, pe de altă parte, trece printr-o perioadă mai dificilă, cu pierderi înregistrate. Fuziunea celor două întărește poziția Italiei într-o industrie în care domină companii franceze.

Acordul vine la scurt timp după ce Donatella Versace a anunțat, pe 13 martie, că se retrage din rolul de director de creație al brandului fondat de fratele ei, Gianni Versace.


MINUNATA LUME NOUĂ (A. HUXLEY)

Sony Music a cerut să fie eliminate de pe internet 75.000 de deepfakeuri.

Industria muzicală se confruntă cu un val tot mai mare de deepfakeuri și creații generate de AI care folosesc fără permisiune vocile și stilurile artiștilor consacrați. Sony Music spune că a cerut deja eliminarea a peste 75.000 de astfel de piese, iar marile platforme anunță că dezvoltă instrumente pentru a detecta automat conținutul fals. Totuși, specialiștii avertizează că cei care folosesc AI în mod abuziv sunt mereu cu un pas înainte.

În paralel, marile case de discuri au început să dea în judecată companii ca Suno, Udio sau Mubert, acuzate că și-au antrenat modelele AI pe muzică protejată de drepturi de autor. Procesele se mișcă greu, timp în care dezvoltatorii își văd de treabă. Pe plan legislativ, progresele sunt la fel de lente. În acest context, artiștii și casele de discuri se tem că, fără acțiuni concrete, controlul asupra propriilor creații ar putea deveni o amintire.

Fuga în brațele AI-ului e tot mai întâlnită.

Tot mai mulți oameni ajung să caute intimitate nu în brațele altor oameni, ci în fața unor personaje create de inteligența artificială. Acestes sunt construite să arate perfect, să fie mereu disponibile și să îndeplinească exact ce vrea utilizatorul – fără pauze, fără oboseală, fără refuzuri. În spatele lor stau adesea bărbați care fac bani serioși fără să fie nevoie să-și dezvăluie identitatea. E o industrie în plină creștere, cu câștiguri pe bandă rulantă – se estimează că până în 2030 va ajunge la 30 de miliarde de dolari.

Această tendință vine cu destule semnale de alarmă: când totul e controlabil și perfect în lumea digitală, realitatea poate părea dezamăgitoare. Un partener adevărat, cu emoții și imperfecțiuni, nu mai pare la fel de interesant. Fantezia începe să umbrească viața reală, iar relațiile autentice pot avea de suferit. Cercetătorii atrag atenția că asta ne poate afecta profund felul în care ne raportăm la ceilalți.

Generația Z, de exemplu, apreciază autenticitatea și își dorește conexiune umană. Influencerii sunt încă urmăriți tocmai pentru emoțiile și poveștile lor umane. Inteligența artificială poate imita mult, dar nu poate simți. Și, oricât de bine ar copia, trăirile tot de neînlocuit sunt.


DINCOLO DE FRONTIERE (A. MAKINE)

Cât de iraționali ne face frica de a pierde

Nu știam încotro s-o apuc când mi-am ales facultatea. Îmi plăcea biologia. Puteam ușor să-mi imaginez că meșteresc prin laboratoare, că explorez lumea într-un mod aparte – intim, microscopic.

La fel de bine mă vedeam psiholog – ajutând alți oameni să se înțeleagă, să se cunoască, să facă pace cu ei înșiși și să fie blânzi cu propriul sine. Bine, dar mă atrăgea și marketingul, chiar dacă habar nu aveam cu ce se mănâncă.

Le voiam pe toate. Ba mai mult, știam că odată ce fac un pas într-o direcție închid (cel puțin temporar) portița spre celelalte.

Ce e atât de greu pentru noi când vine vorba de alegeri? De ce simțim să lăsăm cât mai multe portițe de scăpare cu putință, chiar și atunci când asta ne costă? De ce nu putem pur și simplu să luăm o decizie tranșantă și să ne asumăm?

Chiar trebuie să mergem la toate evenimentele, să fim pe fază la orice mesaj sau notificare, să ne asigurăm că, din cele o mie de lucruri de văzut până să murim, nu ne-am oprit la cel cu numărul 999?

De curând am găsit răspuns la întrebările astea care mă rodeau de mult timp. Și le-am așternut într-un articol scris dintr-o suflare într-o duminică (mult) prea friguroasă pentru aprilie.

Melancholy-Edward Munch
Melancholy de Edward Munch

Sondaj Coolturalist

ZONA DE INTERES (M. AMIS)

Cine-concerte la TIFF 2025.

După anunțarea evenimentului Amadeus LIVE, programul de cine-concerte din cadrul celei de-a 24-a ediții a TIFF (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca) se completează cu alte două titluri: Steamboat Bill, Jr. și The Peasants.

Steamboat Bill, Jr. este un exemplu excepțional al talentului lui Buster Keaton pentru comedie fizică și cascadorii. Povestea îl urmărește pe William Canfield Jr. (Buster Keaton), un tânăr firav și neîndemânatic, care se întoarce în orașul natal pentru a se alătura afacerii tatălui său, un căpitan dur de vapor cu aburi. Apogeul filmului este una dintre cele mai faimoase scene din istoria cinematografiei mute: în timpul unui uragan devastator, fațada unei clădiri se prăbușește peste Keaton, iar el scapă nevătămat doar datorită unei ferestre perfect poziționate. Această scenă a fost realizată fără efecte speciale.

Łukasz L.U.C. Rostkowski este unul dintre cei mai inovatori muzicieni ai Poloniei, cunoscut pentru compozițiile sale care îmbină jazz-ul cu muzica electronică, hip-hop-ul și ritmurile tradiționale. În 2023, alături de Rebel Babel Film Orchestra, a compus coloana sonoră a filmului În numele pământului. Animația transportă privitorul în timp, la finalul secolului XIX, în lumea unui sat polonez – un spațiu profund conectat la natură și tradiții. După filmarea poveștii cu actori, regizorii au colaborat cu peste 100 de artiști din Polonia, Lituania, Ucraina și Serbia pentru a crea picturi în ulei pe baza imaginilor, care au fost ulterior montate și animate. Regizorii DK Welchman și Hugh Welchman au folosit aceeași tehnică și pentru lungmetrajul Cu drag, Van Gogh (2017).

Cine-concertele TIFF

Și florile au un cuvânt de spus în artă.

Art Safari din București a deschis expoziția temporară „Flori. De la Luchian la Câlția” dedicată florii ca subiect artistic delicat și plin de simbolism. Expoziția aduce în prim-plan lucrări ale unor mari artiști români precum Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Ștefan Câlția și Andy Warhol.

Explorează semnificația profundă a florilor, dincolo de aspectul estetic. Florile sunt prezentate ca o formă veche de comunicare nonverbală, capabile să stimuleze emoții pozitive și să favorizeze coeziunea socială. Va fi deschisă publicului în perioada 10 aprilie – 25 mai 2025.


POEMELE LUMINII (L. BLAGA)

4 martie 2025

timpul ne bate obrazul
există un moment potrivit pentru orice?
parcă niciodată n-am fost în stare să-l recunosc
mi-a alunecat printre degete ca macul proaspăt scos din cochilii
l-am măsurat în durerea de care-am fugit și de care m-am simțit constant privită
de care știam că tot n-o să scap
la naiba
o simțeam acolo, rânjind, știind că n-am unde m-ascunde
oricât fabric
oricât rumeg
oricât tărăgănez
mi-e teamă cum rar mi-a fost de-o singurătate potențială
mi-e teamă că absența o să-mi încețoșeze simțurile și n-o să mai știu pe unde să pășesc
mi-e teamă de greutatea metalică a lui cum ar fi fost dacă și totuși țin de ea cu dinții viitorului
o simt aici
și cu cât stau mai mult cu atât mă simt mai paralizată
legată de coapse și coaste cu o funie invizibilă căreia tot eu i-am făcut nod

aștept să vină cineva să mă ridice

Mai multe poeme, pe care le-am scris în compania unui pahar de vin sau nu, găsești aici.


Dacă ți-a plăcut această ediție, te rog trimite-o mai departe celor cărora crezi că le-ar plăcea să primească acest newsletter îngrijit cu drag. Îți mulțumesc! 😊

Locuiești în Cluj sau ai cunoștințe? Abonează-te la CooltCluj sau măcar dă-le lor de veste despre newsletterul săptămânal cu evenimente culturale.

Distribuie articolul:

Comentarii:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Newslettere

    Articole recente

    Izabella Lukacs - 2025 © Toate drepturile rezervate.

    Un moment, te rog!

    Dacă ai ajuns până aici cu cititul, dă-mi voie să îți propun să te abonezi la newsletterele mele, să primești ultimele articole ce te-ar interesa sau să afli de evenimentele din Cluj.
    Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
    Newsletter bilunar care-ți aduce noutăți din artă și cultură, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.

    Un moment, te rog!

    Dacă nu ai făcut-o până acum, te poți abona mai jos la newsletterele mele culturale.
    Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
    Newsletter bilunar care-ți aduce noutăți din artă și cultură, interviuri cu oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.
    Share to...