
Cred că o să-mi amintesc mereu zilele astea petrecute acasă. Asta mi-am luat cu mine una dintre cele mai bune prietene.
Pentru că a cunoscut mai mult din mine, din ce înseamnă familia mea, din locul în care-am copilărit, din dealurile care mi-au simțit pașii și mângâierile. Din joaca cu animalele, din liniștea care mi-e în suflet de fiecare dată când merg acolo. Din relația cu ai mei și naturalețea lor ghidușă. Din recunoștința pe care o am pentru ei.
Las aici o frântură din coclaurile mele iubite:
Nu mai știu exact când i-am descoperit, dar mi-e limpede că m-am îndrăgostit de muzica lor. De melanjul ăsta frumos de poezie, libertate și poftă de viață pe care EYEDROPS îl emană. La spectacolul „Oamenii Dreptății” de la Cluj m-am bucurat de ei live și mi-am spus că trebuie să pun la cale un interviu. Nu doar pentru muzică, ci și pentru felul în care reușesc să cânte despre viață.
EYEDROPS înseamnă „picături pentru al treilea ochi”. Spun despre ei înșiși că sunt „visători pragmatici, melancolici progresiști, introverți gălăgioși” și, oricât de paradoxal ar suna, exact asta sunt. Concertele lor sunt locuri unde energia și introspecția coexistă firesc. Iar sinceritatea lor e molipsitoare, fie că e vorba de melancolia din versuri, energia din ritmuri sau de atmosfera intimă de la fiecare concert.
I-am descusut pe membrii trupei de doruri, învățăminte, frici și visuri și mi-au răspuns fără ocolișuri, cu inima deschisă. Am vorbit despre muzică, dar mai ales despre ce-i dincolo de ea.
„Este de departe cea mai frumoasă experiență dintre toate pe care le avem. Este chiar motivul pentru care ne-am apucat de muzică. Pentru că asta contează: să îți cânți muzica celor care au nevoie de ea, să încerci să ajungi și la cei care nici n-aveau măcar habar că au nevoie de tine, și să înveți despre tine cât mai multe în tot timpul ăsta.”
📖 (de citit) Interviu cu Anca Zaharia despre volumul „Pământul Plath“. „Pământul Plath este cel mai evident feminist din tot ce am scris până acum și e volumul în care sunt mai sinceră decât am crezut că pot fi vreodată; ca tematică, aș sublinia iubirea și diversitatea formelor în care ea apare și se manifestă”, spune Anca.
✍🏻 (de curiozitate) Care sunt țările care au cele mai multe filme cu happy-end și cele mai emoționante? (via Marius Cosmeanu)
🚆 (de neratat) Această cale ferată din Sahara este una dintre cele mai extreme din lume. Cu o lungime de peste 690 de kilometri, Mauritania Railway transportă minereu de fier prin arșița deșertului Sahara încă din 1963.
🧠 (de conștientizat) Andra Matzal a ajuns la Memorialul și Muzeul Auschwitz-Birkenau, unde a documentat munca migăloasă de conservare și restaurare a obiectelor rămase din lagăr, precum pantofii copiilor deportați.
🎥 (de văzut) ELIO: O călătorie intergalactică în căutarea sinelui: Lumea lui ELIO, un băiat de 11 ani, rămas orfan, se schimbă de îndată ce este teleportat accidental în Communiverse, un loc interplanetar unde locuiesc creaturi extraterestre.
🗣️ (de dezbătut) Am dat de acest episod de podcast de la Diary of a CEO pe care mi l-am pus deoparte să-l ascult, poate ești curios(oasă) și tu. Dr. Anna Machin, expertă în paternitate și antropolog evoluționist, explorează cele mai profunde mecanisme ale iubirii, încrederii și atașamentului, demontând idei larg răspândite despre monogamie și relații. Ea explică cum infidelitatea afectează creierul asemenea unui drog, cum hormonii precum oxitocina și dopamina, alături de ADN, ne influențează alegerile amoroase și de ce ne îndrăgostim uneori de persoanele nepotrivite.
📧 (de abonat) Re:Mediu, un newsletter despre natură și natura umană îngrijit de Anca Iosif.
🎶 (de ascultat) Alternosfera – Recviem Fără Refren:
Vara aceasta, poeta Lena Chilari urcă pentru prima dată pe scena din Marea Britanie, la cea de-a 8-a ediție a European Poetry Festival. Va susține două performance-uri de poezie la Norwich și Liverpool, alături de poeții britanici Cat Woodward și Michael Sutton, în cadrul unui program creat special pentru această ediție a festivalului.
Cu rădăcini moldovenești și bulgărești, dar profund conectată la spațiul cultural românesc, Lena Chilari aduce pe scena festivalului o voce care reflectă diversitatea și vitalitatea poeziei române contemporane. Participarea ei este sprijinită de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Institutul Cultural Bulgar din Londra.
Lena a debutat în 2020 cu volumul o ceașcă de noviciok la bătrânețe, pentru care a primit Premiul „Regele Dimineții” la Concursul de Debut în Poezie „Alexandru Mușina”. Anul acesta, a revenit cu Ludmila răstoarnă munții, apărut la Editura Max Blecher. În 2022, a fost invitată la Transylvanian Literature Festival, organizat în România de Lucy Abel Smith și Bronwen Riley.
Pe lângă poezie, Lena este profesoară, organizează evenimente literare și participă constant la festivaluri de poezie din țară și din străinătate.
Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare în sistemul public au fost plafonate la 300 de lei brut, conform unei Ordonanțe de Urgență. Măsura, deși gândită ca o reformă bugetară, lovește puternic în sectorul cultural care oricum e fragil, unde salariile sunt mici, iar condițiile de muncă adesea riscante.
Actorul Doru Bem, președintele Sindicatului Teatrului Excelsior atrage atenția asupra efectelor acestei decizii. „Nu vorbim de un ușor minus salarial, ci de o prăpastie economică pentru ei”, spune Bem, referindu-se la tehnicienii din teatru care câștigă puțin peste salariul minim și care pierd acum un sprijin esențial. Electricieni, recuziteri, cabiniere sau bibliotecari sunt doar câțiva dintre profesioniștii afectați direct. Pentru mulți dintre ei, aceste sporuri reprezentau singura recunoaștere financiară a unui mediu de lucru nociv și a unei munci invizibile, dar indispensabile.
Situația este similară în muzee, unde restauratorii lucrează cu substanțe toxice, iar în biblioteci, personalul manipulează zilnic documente contaminate. „Sunt ciuperci, fungi, germeni hemolitici pe care noi îi inhalăm și care determină boli profesionale, alergii, afecțiuni pulmonare”, explică Liliana Hudrea, bibliotecară la Biblioteca Națională.
„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive… iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături.”, spune Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă.
Sindicatele din cultură au transmis o scrisoare deschisă Premierului și Ministrului Culturii, cerând o reevaluare urgentă a măsurii. Actorii, bibliotecarii, restauratorii și tehnicienii nu cer privilegii, ci recunoașterea reală a muncii lor și a riscurilor implicate. În absența acestor sporuri, multe instituții culturale riscă să piardă specialiști valoroși, iar profesiile din spatele scenei devin tot mai neatractive pentru tineri.
Nouă artiști români vor expune lucrări în cadrul Mini Print International of Cadaqués 2025, una dintre cele mai vechi și importante expoziții internaționale dedicate gravurii. Ajunsă la ediția cu numărul 45, expoziția aduce împreună 654 de artiști din 47 de țări, cu peste 2.600 de lucrări prezentate în două spații de prestigiu: Taller Galeria Fort din Spania și Wingfield Barns din Marea Britanie.
România va fi reprezentată de: Adrian Sorin Sinescu, Alexandru Jakabházi, Codrina Laura Ionita, Eugenia Elena Riemschneider, Maria-Mădălina Motorca, Nani Corina, Ovidiu Petca, Sergiu Zegrean și Sorin Scurtulescu.
Mini Print International este o competiție deschisă tuturor tehnicilor de gravură, un eveniment care susține creația contemporană și le oferă artiștilor o platformă globală de vizibilitate. Inițiată în 1981 de Pascual Fort și Mercedes Barberà Rusiñol, expoziția are loc anual în Cadaqués – un orășel artistic din Catalonia, cu o atmosferă aparte. Din 1992, lucrările circulă și în Marea Britanie și Franța, menținând viu interesul pentru gravura de autor.
„Nicio pastilă magică” este primul spectacol de teatru din România care include în distribuție actori cu dizabilități motorii și face parte din proiectul „Prețul vieții”, dedicat integrării acestora în artele spectacolului. Regizat de Laurențiu Rusescu, spectacolul a avut premiera la Teatrul Național din București, în prezența autorului textului, Christian O’Reilly, care a fost profund emoționat de felul în care povestea sa a prins viață dincolo de granițele Irlandei. Alături de actorii profesioniști Mihaela Velicu și Florin Aioane, pe scenă au urcat și cinci actori amatori cu dizabilități, într-o poveste inspirată din realitate despre luptă, demnitate și libertate.
Reprezentațiile continuă până pe 10 iulie, iar ultima dintre ele va fi transmisă live pe platforma PiciorDePlay și va putea fi vizionată online, gratuit, până pe 12 iulie. La finalul fiecărui spectacol, publicul este invitat la o sesiune de dialog moderată de Daniela Tontsch, președinta CNDR, partener în proiect. Spectacolul și-a câștigat rapid aprecierea publicului, iar echipa speră să continue cu noi reprezentații. „Această poveste merită mai mult de șase spectacole”, spune regizorul. Mai mult decât o montare, „Nicio pastilă magică” e o invitație la empatie și la reflecție asupra rolului pe care arta îl poate avea în incluziunea socială reală.
Cărturești aduce la Cluj, în cadrul proiectului RIVUS, un concept inovator care depășește granițele unei simple librării. Spațiul propus va funcționa ca un adevărat centru cultural și de lifestyle, întins pe 2.500 mp și două etaje, unde cărțile se împletesc cu arta, joaca, cafeaua și evenimentele. Vizitatorii vor putea explora o librărie cu selecții bogate în română, maghiară și engleză, vor găsi produse de papetărie, home deco, jucării, dar și o galerie de artă, un spațiu de joacă, cafenea, ateliere creative și zone pentru hobby-uri și evenimente.
Această nouă locație Cărturești devine un punct de întâlnire pentru comunitatea clujeană, gândit ca un spațiu viu, care cultivă dialogul cultural și plăcerea lecturii. Prin implicarea sa ca brand ancoră în RIVUS, cel mai amplu proiect de reconversie industrială din România, Cărturești își asumă rolul de liant între cultură, educație și timpul liber, oferind o experiență completă într-un loc care pune accent pe creativitate, incluziune și conectare cu natura.
Am fost ignorantă. Pur și simplu, nu m-am gândit ce ascunde toată nebunia asta cu AI-ul. Dar mi-a deschis ochii un film documentar văzut la TIFF. „În burta inteligenței artificiale” se numește.
M-am crucit, mi-a întors stomacul pe dos și m-a trecut printr-un amalgam de stări, de la tristețe la revoltă și neputință.
Pentru ca noi să ne scăldăm bine-mersi în conversații inutile cu ChatGPT (sau orice alt tool) și-n ceea ce numim eficiență, milioane de oameni stau până la 10 ore pe zi și analizează, etichetează și clasifică conținut ca să hrănească algoritmii cu date. Ca să-i antreneze.
Ce fel de conținut? Tot ce-ți poți închipui și ce nu. De la poze cu pisici și apusuri, până la violuri, videouri cu copii molestați, sex cu animale, execuții, violență, sinucideri, tortură, agresiuni, discursuri pline de ură sau discriminare extremă.
Baiu’ mai mare e în efectele pe care conținutul ăsta toxic le are asupra lor: de la anxietate cronică, depresie, stres posttraumatic, până la insomnii, coșmaruri și chiar agresivitate și violență.
Bine, situația e și mai rea de-atât. Mai ales pentru că acești oameni nu prea au de ales. Și pentru că va fi nevoie de tot mai mulți operatori de date.
Dar n-o lungesc aici prea mult, ci te invit să citești articolul de mai jos și să-l distribui mai departe, că-i important să fim cât mai conștienți de lumea în care ne-nvârtim.
Pe 19 iulie 2025, de la ora 16:00, Galeria Ghețărie de la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești” din Mogoșoaia găzduiește GENTLE COHESION, o expoziție internațională care aduce împreună 19 artiste din 15 țări, într-o celebrare a solidarității feminine și a diversității culturale.
Curatoriată de Adriana Florea Băloiu și organizată de Go Art Projects, expoziția explorează felul în care fragilitatea poate deveni forță, iar arta – o punte de legătură între femei din lumi diferite. Lucrările expuse – pictură, instalații, ceramică, fotografie, grafică, sculptură cinetică și artă textilă – vorbesc despre identitate, traumă, stereotipuri de gen, spiritualitate, memorie și legături umane.
Participă artiste din India, Egipt, Maroc, Tunisia, Mozambic, Thailanda, Austria, România, Polonia, Turcia, China, Mexic, SUA, Irlanda și Olanda – fiecare cu o viziune distinctă, dar unite de convingerea că arta poate vindeca, reconstrui și conecta.
GENTLE COHESION e o platformă curatorială care pune în valoare colaborarea între femei și aduce în centrul atenției vocea artistică feminină, într-o lume care a fost, adesea, condusă de perspective masculine. Fiecare lucrare devine o poveste personală, dar și parte dintr-o narațiune colectivă despre reziliență, introspecție și revendicarea identității.
Fotografie de Crina Prida.
eu sunt
gândul care-ți trece prin minte când stai pe marginea patului
și nu știi încotro s-o apuci
sentimentul pe care-l ai când îți dai seama
că lipsa unei poveri nu-ți garantează ușurarea
teama când ești cu degetul deasupra lui „trimite” și inima-n derivă
ultima încercare de a pune în cuvinte ce nici tu nu înțelegi
spaima că va veni o zi în care nu vei fi destul
privirea ta când ești în fața oglinzii și încerci să-ți crezi propriile minciuni
zâmbetul învechit desprins din fragmente de apusuri
eu sunt
globul de înghețată care cade de pe cornet în miezul unei zile toride de vară
momentul serii când luna și soarele par mai aproape ca niciodată pe cer
pagina plină de bastonașe strâmbe și neregulate din caietul de clasa întâi
concertul ăla la care n-ai mai ajuns niciodată
ultima stație a unui tren fără destinație
ecoul care se-ntoarce la tine când îi vorbești despre dor
nu mai sunt eu
sunt dâra de abur care rămâne în urma avionului
pe cerul în care n-am avut curaj să zbor
Mai mult poezii scrise de mine poți citi aici.
Dacă ți-a plăcut această ediție, te rog trimite-o mai departe celor cărora crezi că le-ar plăcea să primească acest newsletter îngrijit cu drag. Îți mulțumesc! 😊
Locuiești în Cluj sau ai cunoștințe în oraș? Abonează-te la CooltCluj sau măcar dă-le prietenilor tăi de veste despre newsletterul săptămânal cu evenimente culturale.
Ne recitim peste două săptămâni! 🌞
Abonează-te să primești în fiecare duminică calendarul evenimentelor culturale care se-ntâmplă în Cluj, în următoarea săptămână. Afli de ele cât încă te mai poți duce și scapi de FOMO. 😃
Coolturalist este newsletterul bilunar care-ți aduce noutăți relevante din cultură și artă, interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi, asculți sau încerci.